2020. április 15., szerda

A KORMÁNY MÁRIS AZ ORSZÁGGYŰLÉS ELÉ VITTE A KULTURÁLIS DOLGOZÓK KÖZALKALMAZOTTI JOGVISZONYÁNAK ELVÉTELÉT

MÉRCE
Szerző: KOVÁCS BLANKA
2020.04.15.


Tegnap 22.41-kor jelent meg a parlament.hu-n az a törvényjavaslat, amelynek értelmében közel 20 ezer kulturális ágazati dolgozó (könyvtári, múzeumi, levéltári, közművelődési és egyéb munkatársak) közalkalmazotti jogviszonya alakulna át munkaviszonnyá 2020. november 1-től. A javaslatot Semjén Zsolt nyújtotta be a kormány nevében.

Amennyiben ezek a közalkalmazottak átkerülnek a Munka törvénykönyve alá, többek között az alábbi előnyöket veszíthetik el:
- magasabb felmentési idő,
- nagyobb végkielégítés,
- több pótszabadság,
- nők esetében rosszabb feltételekkel lenne érvényesíthető a 40 éves munkaviszonnyal történő nyugdíjazás;
- az állásfelajánlás kötelezettségre nem lesz mód, valamint
- megszűnnek a közalkalmazottakat egyébként védő felmentési korlátozások.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) szerint azt, hogy a kulturális közszolgálatban dolgozók fizetése mindig is alacsonyabb volt, mint a piaci területeken dolgozóké, valamennyire kompenzálták a közszférának adott szerény kedvezmények, a foglalkoztatottsági biztonság és a kiszámítható életpálya.
Ezzel a módosítással azonban mindez megszűnne, az érintett szakmák dolgozói számára leépülne a közalkalmazotti státusszal járó korábbi stabil munkajogi helyzet.

Minderről április 10-én jelent meg először tervezet, azóta pedig közös állásfoglalást adott ki a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezetek Szövetsége (ÉSZT), a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA Szakszervezetek), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.