2020. április 17., péntek

„A KORMÁNY PRÓBÁLJA MINÉL OLCSÓBBAN MEGÚSZNI EZT A FELFORDULÁST

24.HU
Szerző: BAKSA ROLAND
2020.04.16.


Kicsi, elkésett és hibás a munkahelyvédő csomag, így a tömeges leépítést nem fogja megakadályozni – vélik közgazdászok. De miért óvatos az Orbán-kormány?

Márciusban a kormányzati tájékoztatás szerint legalább 30-40 ezer ember veszítette el munkáját, és a kirúgások gyorsulni látszottak, a Miniszterelnökséget vezető miniszter már napi 4 ezer új állástalanról beszélt. A munkaerő-piaci helyzet azóta csak romlott, egy minapi felmérés eredményei alapján 200-250 ezer embert is elbocsáthattak a cégek.

Ezért is volt sürgető, hogy a kormány – több héttel más EU-s országok után – előálljon a munkahelymentési csomagjával, amelyről azonban kiderült, annyi feltételt szabtak a bértámogatáshoz, és olyan visszafogott a teljes bérköltségből átvállalt rész a már bejelentett európai megoldásokkal összevetve, hogy ez aligha fogja megállítani a tömeges elbocsátásokat. A munkaidőkiesésre fizetett 70 százalékos állami bértámogatás a legnagyobb bajba került cégeken és dolgozóin ráadásul nem is segít, véli a szakszervezet és a munkaadói oldal is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.