2020. április 4., szombat

A LEGFRISEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS
Szerző: MANCS
2020.04.02.


Interjú
„Nem tartozik a rendszerhez”
Ascher Tamás rendező

Sokan a legnehezebb éveiknek tartják a színművészeti főiskolán/egyetemen eltöltött időszakot. A színészképzés pedagógiai módszereiről, az iskolai személyiségformálás lehetőségeiről az intézmény tanárát, korábbi rektorát, a Katona József Színház főrendezőjét kérdeztük.

Sarlós Gábor
A közös halmaz
A járvány tanulságai és a klímaváltozás elleni harc

A globális koronavírus-járvány néhány hét alatt elérte azt, amit a globális klímamozgalom több év alatt sem: gyökeresen átalakította a bevett egyéni, közösségi és kormányzati viselkedési formákat, és pillanatok alatt tudatosította, hogy egy katasztrófa megállítása érdekében minden érintett szereplőnek cselekednie kell.

Fodor Tamás
Kóma és remény
Járványnapló

„Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég…”. És éppen színházi világnap volt. Más estéken ilyenkor, mielőtt az előadás elkezdődik, fel szoktuk olvasni egy-egy színházi ember keserűségében is reménykedő sorait arról, hogy a színház minimum „szentély”, de mindenképpen „halhatatlan”.

Sándor Judit:Testbeszéd
Tömeges emberkísérlet

Sosem szerettem azokat az extrém filozófiai példázatokat, amelyek – az utilitarista erkölcs szemléltetéseképpen – az emberi életek számszerű összemérésén alapulnak. Talán a legismertebb ezek közül az elszabadult vasúti kocsi története.

A szerk.
Milyen sztrádán?

„Úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt lassítani” – mondta hétfőn a parlamentben a koronavírus elleni küzdelem és nem mellesleg az ország törvényesen felhatalmazott egyszemélyi vezetője.
A szerk.
A tapson túl

Szép gesztussal kedveskedik országunk lakosságának érző szívű hányada az egészségügyi dolgozóknak, akik, hogy a legfelsőbb fórumról promotált katonai nyelvezettel éljünk, a frontvonalban harcolnak az elpusztításunkra felsorakozott, láthatatlan, aljas gyilkosokkal.

POLITIKA

Lengyelország: elnökválasztás járvány idején
Ki maradjon otthon?

Lengyelországban a kimutatott fertőzöttek száma kedd reggel 2132 fő volt, 31-en haltak meg. A gyülekezést korlátozták. De az ország vezetői szerint semmi akadálya annak, hogy május 10-én – és ha második forduló szükséges, 24-én – megtartsák a köztársaságielnök-választást.

Szabotálja a kormány a strasbourgi ítéletek végrehajtását
Mintha itt sem lennénk

Kirívóan alacsony százalékban hajtja végre Magyarország a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit. Kormánypárti körökben már azt is felvetették, hogy kivonhatnánk az országot a bíróság joghatósága alól.

30 év múltán – az első szabad választás
A jövő kísértetei

Magyarországon 1990. március 25-én és április 8-án, két fordulóban rendezték meg az első szabad választásokat. Hogyan jutott el e pontig az ország, miről szólt a kampány, és hogyan alakult ki a végeredmény?

Interjú
„A társadalom túlélése a tét”
Andor László közgazdász a járvány hatásairól

A járvány munkahelyekre gyakorolt hatásáról és az EU válságkezeléséről kérdeztük a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi tanszékvezető docensét, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítvány főtitkárát, valamint egykori foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadásért felelős uniós biztost.

KULTÚRA

Karantén
Carson Coma

Lemez
Puccini: A Nyugat lánya

Lemez
Myrkur: Folkesange

Lemez
DJ Bootsie: Allegro Identity

mi a kotta?
Megcsalnak az emlékei

Lemez
Bevált és újító
Pearl Jam: Gigaton

A Pearl Jam előző, Lightning Bolt című lemeze kapcsán jegyeztük meg 2013-ban, hogy Kurt Cobain és Layne Staley halála óta az Alive című dal már amolyan extra jelentéssel, vagy ha úgy tetszik, jelentőséggel bír.

Interjú
„Bennünk volt és utat keresett magának”
Balla Gergely, Czakó-Kuraly Sebestyén – Platon Karataev

Mindketten pszichológusok, mindketten énekelnek és gitároznak. A koronavírus-járvány elsöpörte lemezbemutatójukat, amelyre pedig már hónapokkal korábban elfogytak a jegyek. De Atoms című új albumukat így is kiadják rövidesen, miközben remélik, hogy minél hamarabb visszatérhetnek a színpadra.

Folyóirat
Rubicon 2020/2–3. – Ezer esztendő


Képregény
Judge Dredd – Minden birodalom elbukik

Könyv
Másokban megmosott arc
Grecsó Krisztián: Magamról többet

A költői visszatérés kockázatos mutatvány, ennek egyik példája az utóbbi évekből Parti Nagy Lajos Létbüféje. A lírikusként indult, irodalomtörténetileg is jelentős költői életművén 2003-ig szisztematikusan dolgozó szerző tizennégy, műfaji és műnemi kísérletezéssel töltött év után jelentkezett ismét verseskötettel, melyet nagy várakozás előzött meg.

tévésmaci
Tevekaraván

tűrés a présben
Kész felzárkóztatás

Rádió
A tengeri sün és a korallhalak
Pszichológusi segítség a Kossuthon

Arról már mindenki mindent elmondott, hogy milyen a karanténlét „belülről”. Tették ezt annak ellenére, hogy mindenki más is nagyjából ugyanabban a helyzetben van, mint ők. Ez a monotonitás az egyik érdekes (bosszantó) mellékjelensége a vírushelyzetnek: nemcsak a mozgásterünk szűkült le radikálisan, de a beszédtémáink is meglehetősen kevés változatosságot mutatnak.

Színház a képernyőn
A füstölt lazac íze

Az online streaminget már a vírusválság előtt is használták egyes társulatok. A mostani helyzet viszont nem hagy választást: sokak számára a közvetítések, a bejelentkezések lehetnek a továbbélés záloga. A színház mindig a jelenre reagál – most az otthon ülő néző igényeihez kell alkalmazkodnia.

Rudolf Péter pályaképe
Szerencsés Péter

Színpadon és filmen az évek múlásával ábrándos kamaszból dörzsölt életismerővé meg borostás slemillé alakult. Pályája során volt már vígszínházi üdvöske, nemzedéki dühök színrevitelének szerencsés kezű rendezője, gyakorlott improvizátor és persze büfékocsis Lali is.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Karanténkantin 2.
Egy nudli, egy gnocchi

étel, kihordó
Trófea

Interjú
„Napi öt-hat pohár tej”
Réthelyi Orsolya, az ELTE néderlandisztika tanszékének vezetője a hollandiai gyerekvonatokról

Száz éve indultak el az első gyermekvonatok – egyebek mellett – Hollandiába, ahol több hónapra fogadtak be családok háborús borzalmakat átélt, segítségre szoruló gyerekeket. Egy évtizedig jártak a vonatok oda-vissza, a programról azonban csak most kezdi kideríteni a kutatás a részleteket.

A járvány és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok
Védtelenül

Ha a járvány elhúzódik, tömegek kerülhetnek kilátástalan helyzetbe. De róluk, a szegényekről és más veszélyeztetett társadalmi csoportokról – a szociális intézményekben élőkről vagy a hajléktalanakról – nem vagy alig szólnak a hírek.

50 éve indult a budapesti metró
Brezsnyev beelőzte

A fővárosi első metrószakaszt 20 év alatt építették meg. Sztálinista nagyberuházásnak indult, a Kádár-korszak „fiatalos lendületének” szimbólumává vált, és föld alatti volta ellenére teljesen megváltoztatta Budapest arculatát.

Konyhai kémia LXI. – Kenyérsütés otthon
Sikértörténet

A kényszerű bezártság miatt is sokak szenvedélye lett a kenyérsütés. Biztosan nem árt tudni, hogy mi történik közben a tésztával.

BLOG

Tévésorozat
Marianne

Tévésorozat
Tigrisvilág

Film
A dolgok így vannak
Paddy Breathnach: Rosie

Négy gyereket hurcol szállásról szállásra a két, erőt meríteni már csak az egymás iránti szeretetből tudó szülő, Rosie és John Paul. Nem hajléktalanok, csak nincs hol lakniuk. Bérleményükből ki kellett költözzenek, s mert a dublini önkormányzat felvette őket valamilyen listára, így meg-megalhatnak olcsó hotelszobákban.

Tévétorrent
Egy DCI, egy DS
White House Farm

Mélységes mély a brit rendőrsorozatok kútja, mondjuk nyugodtan feneketlennek, amiért nem lehetünk eléggé hálásak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.