2020. április 24., péntek

ATTÓL, HOGY NEM HAL BELE, A GYEREK UGYANÚGY FERTŐZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.04.24.


...az igaz, hogy kevés fiatal hal bele a járványba (bár az is tény, hogy a vírus mutációjának köszönhetően, világszerte egyre növekszik a számuk), ám ettől még ugyanolyan hordozók, mint bárki más. Teljesen mindegy, hogy a 18 éves Józsi nem produkál súlyos tüneketet, miután osztálytársától elkapta a vírust az érettségi napján, ha Józsi édesapja tüdőbetegséggel küzd, akkor könnyen lehet, hogy a férfi halálát okozhatja ez a zseniális kormányzati döntés. A gyermekek, fiatalok, középkorúak és idősek is pont ugyanúgy fertőznek, közöttük különbség nincs, csak a halálozási arányban. Nincs egyetlen védett csoport sem a vírussal szemben, ezt annyira nem lenne baj szem előtt tartani. Pláne a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőjének, aki így folytatta mondandóját:

Azért tartják „jó időpontnak” a május 4-ét, mert „nagyon alacsony szintű a járvány terjedése Magyarországon a zárt intézményrendszeren kívül. A kockázatot csökkenti, hogy a gyerekek érintettsége ehhez képest is sokkal alacsonyabb, mint az átlagnépességé. Összesen 14 olyan 15-19 éves közötti koronavírusos fiatalt regisztráltak nálunk, akiknek a többsége egyáltalán nem súlyos eset. Alacsony a gyerekek érintettsége, mert otthon ülnek, és mert kevésbé fogékonyak, halálos kimenet a körükben igen ritka.

De mi van azzal a tudományos evidenciával, hogy ezek a gyerekek ugyanúgy fertőznek? Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy egy ilyen központ vezetője nincs tisztában azzal, hogy mit beszél. Ha nem hal meg a gyerek, akkor minden rendben van? Az érettségi még az emberek egészségénél is fontosabb? Egyszerűen nem értem az egész elgondolást. Lehet, hogy összebeszéltek a tojás hipózásának szakértőjével valamelyik sajtótéjékoztató után? Különben nem tudom elképzelni, mégis hogyan pattan ki ilyen gondolat Oroszi vagy bárki más fejébél. Emellett az is érdekelne, hogy ilyen elviekben fontos pozíciókra hogyan választanak ki embereket? Rokoni alapon? Netalán ajánlások sorával kerülhet valaki ilyen magas pozícióba? Vagy kisorsolják, hogy ki legyen a „nyertes”? Az értem, hogy senki sem volt felkészülve egy ilyen helyzetre, de ez akkor sem elfogadható magyarázat arra, aminek szemtanúi vagyunk mindannyian az utóbbi időben. Vagy a szakmaiatlanság egyenesen munkaköri elvárás is?

De hogy ne csak sületlenségek sora szerepeljen az idézetek között, nézzük röviden, miként vélekedik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a döntésről:

A járvány kellős közepén az érettségizőknek és a tanároknak, valamint hozzátartozóik számára biztonságos megoldás nincs.

Ki lehet tehát jelenteni, hogy zseniális ötlet a május 4-ei dátum. Csak akkor később majd a felelősséget se próbálják meg másokra hárítani, ha netán kiderül, hogy a döntésnek komoly következményei lettek. Az nem Karácsony Gergely hibája lesz, még akkor sem, ha Kovács Zoltán vagy Kocsis Máté azzal is ordítozza teli a kormánysajtót. A legjobb persze az lenne, ha nem lenne igazam, és a kormány – leginkább orosz rulettre hajazó – intézkedése óriási sikerrel járna.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése