2020. április 27., hétfő

AZ ELLENZÉKI POLITIKUSOK KÖZÜL BÁRKI JOBB LENNE ORBÁN VIKTORNÁL

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.04.27.


Máris javában tart a vita, hogy legyőzhető-e 2022-es parlamenti választáson a Fidesz, vagy sem? Az egyik legismertebb kampányguru, Bruck Gábor nemrég felvetette, hogy Orbán Viktor nem tud választást nyerni. A kormányfő hiába igyekezett korlátlan időre teljhatalmat szerezni, egy közepesen felkészült, de jól szervezett ellenzékkel szemben, a Fidesznek azonban nincs esélye. A Népszavában megjelent írásra a lapban reagált Szegő Péter, aki viszont úgy látja, hogy miután Magyarországon ma fasiszta diktatúra van, ezért a Fidesz legyőzhetetlen, a diktátorok ritkán szoktak választásokon elbukni. Vagy ha mégis az ellenzék látszana erősebbnek, akkor a kormány – totális hatalmának birtokában – elcsalná a választást. A két év múlva esedékes választás esélyeiről Bozóki András politikatudóst, a CEU professzorát kérdeztük.

– A felhatalmazási törvény révén – két évvel a választások előtt – totális hatalomhoz jutott a Fidesz. Nem tartja optimista állításnak, hogy a Fidesz legyőzhető?

– Szabad választáson biztosan legyőzhető lenne, ámbár a következő bizonyosan nem lesz szabad. Sőt, már a 2018-asra sem mondhattuk, hogy szabad lett volna. 2022-ben továbbra is olyan választásra kell felkészülni, amely a Fidesz számára biztosít előnyöket. Ennek ellenére, a 2019 őszi tapasztalatok alapján, azt mondom, hogy Orbán Viktort egy félig szabad választáson le lehet győzni.

– Komolyan gondolja, hogy a Fidesz diktatórikusnak tartott uralma szavazatokkal megbuktatható?

– A jelenlegi felhatalmazási törvény alapján, egyetlen választást sem lehet tartani Magyarországon. Ha visszaáll a korábbi hibrid rezsim – ami azt jelenti, hogy se nem demokrácia, se nem diktatúra – akkor az ellenzéki összefogás győzhet. Mivel 2018-ban még nem fogtak össze teljes mértékben az ellenzéki erők, ennek erejét országos választáson még nem sikerült tesztelni.

– Nem tekinthető megfelelő tesztnek az, hogy az önkormányzati választáson sok vidéki és fővárosi önkormányzatot megszerzett az ellenzék?

– A tavalyi önkormányzati választásokon elért ellenzéki győzelmek nem azt bizonyították, hogy Magyarországon demokrácia lett volna, hanem azt, hogy nem volt diktatúra. Hibrid rendszerben a városokban nyerhet önkormányzati választást az ellenzék. Törökország legfontosabb városában, Isztambulban, az ellenzék jelöltje lett a főpolgármester. Ugyanez történt Budapesten és Varsóban is.

– A kérdés tehát az, hogy úgynevezett hibrid rendszerben győzhet-e országos választást az ellenzék?

– Ha sikerül elérni, hogy minden körzetben egy ellenzéki álljon szemben egy kormánypártival, akkor természetesen győzhet az ellenzék, ugyanis jó ideje már több ellenzéki szavazó van, mint rezsimbarát. Bruck Gábor is erre a tényre építi állítását, amely szerint összefogás esetén, 2022-ben Orbán Viktor legyőzhető. Ezzel az állítással magam is egyetértek, még akkor is, ha a választás nem lesz szabad. Az ellenzéki pártok már korábban is kormányra kerülhettek volna. Ehhez nem a szavazói támogatás hiányzott, hanem az összefogás...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.