2020. április 9., csütörtök

AZ „EMBERI DRÁMÁKBÓL KISSTÍLŰ POLITIKAI SIKEREKET LEARATNI AKARÓ SENKIKNEK” ÜZENT KARÁCSONY

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2020.04.08.


Online sajtótájékoztatót tartott szerda délután Karácsony Gergely. A főpolgármester elmondta, hogy nem zökkenőmentes az önkormányzatok viszony a kormánnyal, ami megnehezíti a védekezést.

Nem alakult ki a kormány és az önkormányzatok között a szükséges együttműködés

– mondta a sajtótájékoztatón Karácsony Gergely.

A főpolgármester elmondta, hogy sem plusz pénzt, sem elégséges információt nem kapnak az önkormányzatok a kormánytól, ami nagyon megnehezíti a koronavírus elleni hatékony fellépést. Pedig plusz feladatai is vannak az önkormányzatoknak, a főpolgármester ezek közül kiemelte legnehezebbekként az idősellátás megszervezését és az egészségügyi alapellátást – lényegében a háziorvosi rendszer – fenntartását.


A budapestiek fegyelmezettek, de a város gócpont

A főpolgármester szerdán részt vett a kormányülésen, elmondása alapján fajsúlyos téma volt, hogy mi lesz önkormányzatok költségvetésével. Ugyanis az önkormányzatok költségvetéseiben sokkal nagyobb lukat üt a vírus, mint a központi költségvetésen, ugyanis az önkormányzatok nem adósodhatnak el, és uniós forrásokra sem számíthatnak.

Az önkormányzatok nélkül nincs kiút. Sem a járvány elleni védekezésben, sem a gazdaság talpra állításában

– mondta a főpolgármester arra utalva, hogy a kormány segítségét várják.

Karácsony Gergely szerint „egy hónap múlva már el kell gondolkoznunk a gazdaság jövőjén”, ugyanis a korlátozásokat is egyelőre addig tartja szükségesnek meghosszabbítani. Addig viszont mindenképpen, mert Budapest a legfertőzöttebb hely Magyarországon, annak ellenére, hogy szerinte elég fegyelmezettek a fővárosiak. Budapest azért lett gócpont, mert nagyváros, és sok külföldi fordul itt meg, mondta.

Kérdezték a főpolgármestert arról is, hogy Müller Cecília tiszti főorvos azt mondta, elszabadulhat a vírus Budapesten. Karácsony Gergely szerint ez a korlátozások betartásával elkerülhető.

A főpolgármester állást foglalt abban is, hogy szerinte érdemes sokat tesztelni. „Sokkal több tudással kell rendelkeznünk a fertőzések számáról az eredményes védekezéshez” – mondta Karácsony. Azt elismerte, hogy a tesztelő szettek beszerzése nehézkes, de „csak drukkolni tud a kormánynak” ahhoz, hogy sikerüljön elég tesztre szert tenni, illetve képesek legyenek megteremteni a szükséges kapacitásokat az egészségügyi rendszer stabilitásához...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.