2020. április 2., csütörtök

BALÁZS PÉTER: ENNEK NAGYON KESERVES LESZ A VÉGE

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.04.02.


A kormány meghátrált, mégsem vonja el a polgármesterek hatalmi jogosítványait, ahogy azt korábban tervezte – jelezte Gulyás Gergely, a miniszterelnökség államtitkára. Mindez közvetlenül azután történt, hogy a „felhatalmazási törvény” elfogadása, a teljhatalom korlátlan idejű megragadása komoly felháborodási hullámot váltott ki Európában. A dán konzervatívok a Fidesz azonnal kizárását javasolták a Néppártból, az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk pedig azt írta „Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni” A Bizottság pedig jelezte, hogy az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogják vizsgálni. Az összefüggésekről Balázs Péter volt külügyminisztert kérdeztük.

- Éjszaka benyújtották a törvényt, amely vészhelyzetben megfosztja a polgármestereket a jogkörüktől, de a tervezetet máris visszavonták. Ilyen rövid idő alatt a kormány nem szokott visszakozni. Mi történt?

- Azt gondolom, hogy a Fideszt meglepte az a világszerte kirobbanó elemi erejű felháborodás, ami a felhatalmazási törvény nyomán keletkezett. Mindenütt kiverte a biztosítékot, hogy a járvány elleni védekezést felhasználva – a világon egyedüliként – korlátlan időre lényegében magukhoz ragadták a hatalmat. Ezen kívül az elfogadott jogszabály nemcsak a hatalom koncentrációjáról szól, hanem belecsomagoltak egy súlyos fenyegetést, ami korlátozza a szabad véleménynyilvánítást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.