2020. április 10., péntek

BIOLÓGIAI ÁLLAMCSÍNY? VENDÉGÜNK DUDA ERNŐ VIROLÓGUS ÉS RÁCZ LAJOS TÖRTÉNÉSZ [HETIVÁLASZ 1×17]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2020.04.09.


Ismét itt a HetiVálasz, a Válasz Online podcastja! Különleges virtuális kerekasztal-beszélgetés következik: Duda Ernő virológus professzort és Rácz Lajos környezettörténészt hívtuk Skype-interjúra, hogy jobban értsük, előzményeivel együtt is átlássuk, mi történik velünk, és mik ennek a járványnak a legnagyobb tanulságai.

Az adás újfent online eszközök segítségével készült, a hangminőségért elnézést kérünk. Meghallgatható a fenti Spotify-ablakra kattintva. Ha az nem jelenne meg, közvetlen link itt. Ha asztali számítógépen, laptopon hallgatnának minket, vagy egyszerűen letöltenék az adásokat mp3-formátumban, a legegyszerűbb, ha felkeresik Lybsin-oldalunkat. Ha telefonon keresztül csatlakoznának műsorunkra, a Spotify mellett, iTunes-on (más néven Apple Podcasts), TuneIn Radio-n és Pocket Casts-on is megtehetik. Podcastunk RSS-csatornája ezen a hivatkozáson található.

Néhány idézet a beszélgetésből:

Duda Ernő virológus professzor: „A világjárványok történetében az I. világháború után tomboló spanyolnátha volt a lovasszekér, a huszadik század második felében a hongkongi influenzajárvány volt a gyorsvonat, az új koronavírus pedig a repülőgép – legalábbis ami a sebességet illeti. Az egyik dolog, ami miatt veszélyes ez a vírus, éppen az, hogy sokkal több ember közlekedik és sokkal nagyobb sebességgel, mint bármikor a történelemben.”

Rácz Lajos környezettörténész: „Az ipari forradalom után, a nemzetállamok születése idején az egyes országokban lezajlott egyfajta gyógyászati forradalom. Ez a klinikai orvoslás születése, amikor az emberiség biológiai államcsínyt hajtott végre. Ez azt jelenti, hogy egészen a 19-20. század fordulójáig a világban az történt, amit – idézőjelbe téve – a mikroorganizmusok akartak.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.