2020. április 1., szerda

BIZONYTALAN A NYUGAT-MAGYARORSZÁGI INGÁZÓK MUNKÁJA A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2020.04.01.


Nyugat-Magyarországon számos ingázó, Ausztriába dolgozni járó munkavállalót érintenek negatívan a járvány miatti korlátozások. Megnehezült a beutazás, sokan csak jókora kerülővel tudnak eljutni a munkahelyükre, illetve olyan is van, akinek veszélyben került a kinti állása, és más munka után kellett néznie. Az érintetteket, valamint Győr-Sopron-Moson megye legnagyobb településeinek vezetőit kérdeztük a helyzetről.

A kép egyelőre vegyes, a szituáció napról napra változik. Volt, aki személyazonosságát vállalva, más pedig – állását féltve – névtelenül nyilatkozott lapunknak.

– Az osztrák mezőgazdaságban dolgozom ingázóként, ez a nyolcadik szezonom. A jánossomorjai határ zárva, ezért akik arra laknak, csak körülbelül 50 kilométeres kerülővel tudnak átjutni Pamhagennél. Minden határátlépéskor a munkaszerződés felmutatása szükséges, viszont nagyon sok főnök erre nem gondolt, ezért a dolgozókat visszafordították. Ilyenkor van a salátaszezon, de sajnos nagyon kevés a megrendelés, így a mi munkaidőnk is lecsökkent. Bizonytalanok a gazdák – sorolja a nehézségeket egyik forrásunk, a Győrben lakó Bíró Kinga.

– Schwadorfban, egy raktárban dolgozunk, így naponta ingázunk – nyilatkozta az Átlátszónak egy másik, névtelenséget kérő ingázó. – Úgy tűnik, bennünket nem bocsátanak el, mert az itteni kormány adócsökkentéssel segíti a cégeket a bérek kifizetésében, hogy megtarthassák a munkavállalóikat. Jelenleg egyik héten a mi műszakunk van itthon, a másik pedig dolgozik, aztán cserélünk: így próbálják betartani, hogy egyszerre ne legyünk sokan egy légtérben.

Hozzátette, vannak mellettük lengyel, román, szlovák és osztrák állampolgárságú dolgozók is. A lengyelek viszont most otthon vannak, hazamentek, vélhetően júliusra tudnak majd visszajönni.

– Csak azok maradtak közülük, akik kint élnek. Nekünk van munkáltatói igazolásunk, azzal tudunk ingázni. Egyszer fordult elő idáig, hogy visszafordítottak minket a határról. De volt olyan, hogy Pamhagen felé kellett kerülnünk hazafelé, ami plusz másfél óra, de muszáj menni, számít ránk a cég, és mi is a szeretnénk megtartani az állásunkat. Az autópálya szinte teljesen kihalt, személyautót alig látni – magyarázta portálunknak a munkavállaló...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.