2020. április 6., hétfő

DE MIÉRT NEM ÁLLÍTJÁK MEG ORBÁNT? – JÓT NEVETETT A NAIV KÉRDÉSEN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.04.06.


Van, aki még csodálkozik, az Európai Unió miért nem képes helyre tenni Orbán Viktort, aki folyamatosan rombolja a demokráciát, és sokak szerint már az EU-ra is komoly fenyegetést jelent. Ráadásul mindezt úgy, hogy az EU nagy összegekkel támogatja a magyar gazdaságot. A CNN riportere érdeklődött erről a CEU rektoránál, aki csak nevetett, és elmondta, szerinte miért nem jut megfelelő figyelem a magyar miniszterelnökre. A New York Times pedig arról ír, Magyarországon jóval több koronavírusos lehet, mint az a hivatalos adatokból látszik. Külföldi lapszemle a Klubrádióban.

Fareed Zakaria műsorvezető, a CNN hírtelevízió vasárnapi műsorában Donald Trump amerikai elnökről kezdett beszélni, aki szerinte a neki nem tetsző híreket fake newsnak minősíti, majd a következő mondatban úgy fogalmazott, egy vezető még rajta is túltesz. A riporter Orbán Viktor magyar miniszterelnök felhatalmazási törvénye kapcsán kérdezte Michael Ignatieffet, a CEU rektorát, valamint Valerie Hopkinst, a Financial Times budapesti tudósítóját.

Előbbi elmondta, hogy a tíz éve elkezdődött folyamat betetőzése az, ami most zajlik az országban. Hiszen 2010-ben kezdődött a médiatörvénnyel, az ügyészség függetlenségének a felszámolásával, s Ignatieff megemlítette az CEU elűzését is. S Orbán tehette mindezt azért, mert nem tudott az EU a sarkára állni, és Amerikát sem izgatta, hogy mi történik az országban. S emellett Kína és Oroszország csak örül annak, hogy újabb autoriter vezetőt üdvözölhetnek táborukban.

Ezt már nem pávatáncnak nevezné

Valerie Hopkins szerint, ha valaki tudja, mi az a válság, akkor az egészen biztos, hogy Orbán Viktor, hisz a globális gazdasági válság idején került hatalomba, és már akkor is szorított a gyeplőn. Átírta az alkotmányt, megregulázta a sajtót, aminek kiteljesedése volt ötszáz magyarországi sajtóorgánum betuszkolása egy kormányoldalt kiszolgáló alapítványba, ingyen és bérmentve, „önként”. Ugyanakkor dicsérte a magyar sajtó másik részét, azokat, akik továbbra is bátran és kiválóan végzik a munkájukat.

Ignatieff szerint pávatáncnak nevezni azt, ami látszik, túlságosan optimista megközelítés. A parlament felfüggesztésével és a korlátlan hatalom megszerzésével konszolidálja Orbán az eddig megszerzett pozícióját. Közben az EU megint cselekvésképtelennek látszik, mert amit eddig tett az autoriter politikai törekvések ellen, az már nem elég. A németek és franciák is le vannak kötve a maguk helyi válságával a koronavírus miatt, és nem látják, ami a szemük előtt zajlik, nevezetesen, hogy Magyarország egypártrendszerré alakul át. Eközben Trump elnök az elmúlt két évben barátjaként kezelte Orbánt.

Csak nevetett a naiv kérdésen

Fareed Zakaria úgy ítélte meg a helyzetet, hogy 30 százalékos támogatottsága van Magyarországon Orbánnak, no, legfeljebb még 10 százalékot adhatunk hozzá, de a többség helyzete szerinte nehéz a kormány politikája miatt. (Orbán, illetve a Fidesz támogatottsága kapcsán Zakaria feltehetően a kormánypárt összes szavazásra jogosult körében mért népszerűségét vette alapul.)

Hopkins szerint az emberek tisztában vannak azzal, hogy Orbán intézkedéseinek alig van közük a koronavírushoz, s aggódnak a lerobbant egészségügy miatt, és aggódva várják, milyen szigorító intézkedéseket fog hozni. Az ellenzék a hétvégén bejelentett párttámogatás megfelezése miatt pedig igazán nehezen fog tudni labdába rúgni, pedig eddig sem volt könnyű helyzetben a választási térkép Fidesznek kedvező átrajzolásával. Zakaria feltette a kérdést, ha az Európai Unió a Magyarországnak juttatott támogatásaival jelentős részben hozzájárul a magyar GDP-hez, akkor miért nem tudja azt mondani, hogy állj, és ne tovább.

Ignatieff csak jót nevetett a naiv kérdésen, mert szerinte sajnos annyira gyenge az EU, és minden tagállam el van foglalva most magával, oly mértékben, hogy közben nem veszik észre, milyen nagy fenyegetést jelent Orbán az egész európai közösségre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.