2020. április 30., csütörtök

ELADÓSODÁS, NÖVEKVŐ ANYAGI GONDOK – SZAKSZERVEZETI TAGOK ARRÓL, HOGY HOGYAN ÉRINTI ŐKET A VÁLSÁG

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.04.30.


A szakszervezeti tagok közel kétharmada úgy véli, hogy a magyar kormány eddig bejelentett intézkedései nem nyújtanak elegendő védelmet a munkavállalóknak az IDEA Intézet szakszervezeti tagok körében végzett felmérése szerint.

Az IDEA először 2020. február–márciusában, a koronavírus-járvány kitörése előtt online kérdőív formájában végzett, úgynevezett problémafeltáró, szervezetkutatást a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozat megbízásából. Ebben a megkérdezettek véleményt formáltak többek között a saját háztartásuk anyagi helyzetével, adósságállományával és az ország gazdasági várakozásaival kapcsolatos kérdésekben is. Az adatokat a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége, és a Távközlési Szakszervezet szolgáltatták.

A koronavírus-járvány viszont számos tekintetben új helyzetet teremtett, így az IDEA Intézet az előbbi kérdéskörben megismételte kutatását.

A szakszervezeti tagok véleménye már a koronavírus-járványt megelőzően sem volt kifejezetten kedvező az ország gazdasági folyamatainak megítélésével kapcsolatban. 41 százalékuk ugyanis úgy vélte, hogy az elmúlt 12 hónapban valamelyest vagy sokat romlott az ország helyzete, 23 százalékuk pedig kedvező helyzetről számolt be.
A járvány, a korábbi helyzetértékelést drámai módon alakította át. 2020. április második felében ugyanis a szakszervezeti tagok 88 százaléka véli úgy, hogy a következő 12 hónapban a magyar gazdasági helyzete sokat, illetve valamennyire romlani fog.

Nem volt olyan megkérdezett szakszervezeti tag, aki a gazdaság alapvető javulására számítana, és csak 4 százalékuk számít valamicske javulásra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.