2020. április 9., csütörtök

ÉLJÜNK-E A MORATÓRIUMMAL, VAGY SEM?

INDEX / GAZDASÁG
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2020.04.09.


Azoknak, akiknek teljesen befagytak a jövedelmei, a hiteltörlesztési moratórium nagy segítség és egyfajta kényszerű választás is. Sokan azonban szabadon dönthetnek, folytatják-e a régi mederben a törlesztést, vagy haladékot kérnek. Nyilván nem rossz 10 hónapig mentesülni a törlesztések alól, viszont ez esetben az adós hosszabb ideig tartozik, és összességében több nominális kamatterhet fizet.

Megéri-e a moratóriummal élni, vagy nem? Sokan teszik fel maguknak, vagy másnak is ezt a kérdést. A válasz pedig nem is olyan egyszerű. Megkérdeztük a vezető hazai lakossági bankokat (Budapest Bank, CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen, UniCredit), és a válaszok alapján mindenhol sok ügyfél jelzi az online és a telefonos csatornákon (a bankok mindenkit arra kérnek, hogy a fióki látogatásokat mellőzzék az ügyfelek), hogy ők mégis fizetnének.

- Annak, akinek nincs más lehetősége, nem is kérdés, halaszt.
- Aki azonban matekozhat, annak már összetettebb a válasz.

A pénzügyi tankönyvek rideg közgazdasági számításai alapján a válasz az, hogy megéri a moratóriummal élni, de a hétköznapi gondolkodás szerint aki tud, az inkább fizessen, mert rövidebb ideig és kevesebbet kell törlesztenie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.