2020. április 22., szerda

„ENNYI TRAGIKUS SORSSAL MÉG NEM TALÁLKOZTAM”

NÉPSZAVA
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2020.04.22.


Paradox módon egyszerre jellemzi a túlélésért vívott harc és a vásárlói roham a gyógyászati segédeszközök piacát. A kereskedők megrázó történetekről meséltek.

– Soha nem hittem volna, hogy ilyen iszonyúan nehéz tud lenni a munkám. Ennyi elkeseredett, kétségbeesett emberrel, tragikus sorssal még nem találkoztam – egy fővárosi gyógyászati segédeszközöket forgalmazó bolt kereskedője foglalta össze így az utóbbi napjait. Folyamatosan csöng ugyanis a telefonjuk, és özönlenek hozzájuk a segítséget, tanácsot kérő, hosszú „bevásárlólistákkal” felszerelkezett hozzátartozók, amióta Kásler Miklós miniszter utasítására, a járvány miatt a kórházakban elkezdték kiüríteni az ágyakat, és ezrével küldik haza a betegeket, gondozottakat. 

– Sokan még a kórházból telefonálnak, hogy egy napjuk van beszerezni mindent, ami elengedhetetlen a súlyosan beteg, idős hozzátartozójuk otthoni ápolásához – mondta felindultan a kereskedő. Emiatt az utóbbi napokban folyamatosan napi 15-16 órát dolgoznak, hogy segíthessenek, ám úgy látja, az esetek többségében a lehetetlennel határos ilyen rövid idő alatt mindent beszerezniük az érintett családoknak. 

A megkérdezett kereskedők szerint még normál ügymenet során is legalább egy hétre van szükség ahhoz, hogy az otthonápoláshoz szükséges alapkellékeket be tudja szerezni a beteg családja – miközben sok esetben csak egy-két napnyi időt kaptak erre a hozzátartozók. 

– A minap egy fővárosi hölgy azzal telefonált, hogy a combnyaktörést szenvedett édesanyját küldik haza a kórházból és sürgősen úgynevezett antidecubitus, azaz felfekvés kialakulását megakadályozó matracra van szüksége. Kapható ilyen matrac, de most lelassult az árukiszállítás így a rendeléstől akár több nap is eltelhet mire megkapja a vevő az árut – magyarázta az egyik kereskedő. 

Nem könnyíti meg a vásárlók helyzetét az sem, hogy a gyógyászati segédeszközt kínáló boltoknak csak egy része van nyitva. Az ágazat érdekvédelmi szervezete, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség jelentette ugyanis azt: sok üzlet egészségügyi intézményekben működik, márpedig az ott bevezetett korlátozó intézkedések miatt lényegében nincs vásárló, emiatt ezek bezártak vagy erősen korlátozták nyitvatartásukat. 

Mindez paradox módon azt eredményezte: miközben az ágazat egy része a vásárlók hirtelen rohamával, a másik része forgalom híján a túlélésért küzd. Mindez a nagy bevásárlásra induló hozzátartozóknál úgy csapódik le: sok mindent nem lehet azonnal megvásárolni. A második sokk akkor éri őket, amikor az árakkal szembesülnek. – Sok frissen hasi műtött beteget küldtek haza a családhoz az elmúlt napokban. Egy ilyen betegnek nem lehet sima ágya, állítható támlájúra van szüksége. Nálunk most a német elektromos ágy 240 ezer forintba kerül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.