2020. április 5., vasárnap

EZ A “SZABAD EURÓPA RÁDIÓ” NEM AZ A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ - A NYÁRRA ÍGÉRT SZER AZ ORBÁN-REZSIM BARÁTJA, SEMMI KÖZE NINCS AZ EREDETI RÁDIÓHOZ, HANEM EGY CSALÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.04.04.


Megtévesztheti a magyarokat a hír, miszerint “Nyáron indulhat újra a Szabad Európa Rádió magyar adása”. Ebből sokan arra gondolhatnak, hogy ez ugyanolyan rádió lesz az Orbán-rezsim diktatúrájával szemben, mint az egykori Szabad Európa Rádió volt a kommunista pártállammal szemben. Erről azonban szó sincs. Ezt azonnal érzékelhette, aki az Indexen olvasta Jamie Fly, a rádió igazgatója sejtelmes nyilatkozatát: “A súlyosan megosztott magyar médiaviszonyok között mi egy semleges pont szeretnénk lenni, ahol politikai meggyőződéstől függetlenül mindenki információhoz juthat.” Egy diktatúrában ilyen “semleges pont” nincs. Egy diktatúrával szemben állást kell foglalni, ez a sajtó feladata.

Ez nem az a Szabad Európa Rádió, amire a magyar lakosságnak szüksége van, és amit sokan remélnek. A Szabad Európa Rádió akkor lenne méltó régi nagy elődjéhez, ha az orbáni propagandagépezettel szemben venné fel a harcot. Az a kiindulópont, amely szerint erre az új rádióra azért van szükség, mert a sajtószabadság helyzete romlott, és nem jut el az információ a magyar emberekhez, eleve hibás, mert itt nemcsak információhiányról van szó, hanem egy működő diktatúráról, amely közpénzen egy dezinformációs propagandagyárat működtet. Emellett egy nyílt diktatúra jött létre az országban, amelyről nem lehet olyan “semleges”, hűvösen távolságtartó formában tudósítani, mint amit az új SZER ígér.

Emellett emlékeztetnénk arra, hogy Orbánnak sikerült az amerikai külügyet meghátrálásra késztetni, ami odáig jutott, hogy egy rendkívül korlátolt bácsi a budapesti amerikai nagykövet, aki mégcsak nem is semleges, hanem nyíltan Orbán híve. Az Egyesült Államokhoz méltatlan a viselkedése és botrányosak a megnyilvánulásai. De az amerikai külügy meghátrálásra kényszerült a sajtószabadság ügyében is. Az Orbán-rezsim tiltakozott minden olyan próbálkozás ellen, amelyet a Trump-adminisztráció által megörökölt eredeti, amerikai értékeket képviselő külügy elővezetett, és sikeresen torpedózták meg valamennyit.

A leglátványosabb a független magyar média megteremtésére kiírt külügyi pályázat volt, amelyre több támogatásra méltó magyar független orgánum is jelentkezett (köztük az Amerikai Népszava is), de Szijjártó egy pillanat alatt úgy megvétózta az egészet, hogy még győztest sem hirdettek. A most “újrainduló” Szabad Európa Rádióról mindent elmond, hogy az Orbán-rezsimnek nincs kifogása ellene. Annál is inkább, hogy maga a kezdeményezés is egy trumpista republikánus körből indult. Maga az igazgató, Jamie Fly is republikánus, aki Marco Rubio volt republikánus elnökjelölt-aspiráns alkalmazottja volt. Ez a kör nincs semmiféle konfliktusban a Trump szimpátiáját élvező illiberális politikai bűnözőkkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.