2020. április 28., kedd

FENEKETLENÜL ÖNTIK A PÉNZT A GAZDASÁGBA, ÉS KÖZBEN HATALMAS A VESZTESÉGÜK - ROSSZFIÚKBÓL MEGMENTŐK?

PORTFOLIO
Szerző: ZSOLDOS ÁKOS
2020.04.28.


A 2008-as válság után egy egész világ mutogatott a bankokra, most viszont a legtöbb kormány rájuk támaszkodik a válságkezelésben. A bankrendszer és egyéb pénzügyi intézmények közvetlen GDP-súlya kicsi, de a gazdaságra gyakorolt hatásukat nem is innen kell megragadni. Az ágazatok helyzetét bemutató cikksorozatunkban most a pénzügyi szektorral foglalkozunk, a korábbi cikkeinkhez hasonlóan most is iparági szereplők válaszaira támaszkodva. Bemutatjuk, hogy a pénzügyi rendszer önmagában lefelé húzza majd a nemzeti kibocsátást, de a válság során vállalatok tömegének életbenmaradása múlik a bankrendszer közvetítő szerepén. Szerencsére a bankrendszer jó állapota miatt el tudja látni a likviditást biztosító szerepét a koronaválságban, mert magas nyereségességi szintről és kiváló tőkehelyzetből indul.

A gazdasági válságok eredhetnek valamilyen reálgazdasági kiváltó okból, de a legutóbbi nagy összeomlást pont a pénzügyi közvetítőrendszer felelőtlen viselkedése váltotta ki. A jelenlegi válság megoldásában viszont esszenciális szerepük lehet. A bankrendszer túlzás nélkül az életben maradást jelentheti a vállalatok sokaságának azáltal, hogy forrással látja el őket a válságban. A bankrendszer természetesen keres is ezeken a hitelügyleteken és a másodpiaci állampapír-tranzakciókon, a válság egyéb természetéből adódóan viszont roppant nagy bevételkiesést szenved el az ágazat. Ugyanez igaz a biztosítókra és az alapkezelőkre is.

Cikksorozatunkban makrogazdasági szempontból vizsgáljuk meg az egyes nemzetgazdasági ágazatok helyzetét a koronavírus-válságban, és ehhez segítségül hívjuk az iparági szereplőket is. Cikksorozatunkban bemutattuk már a kereskedelem, a szállítás, a turizmus, a mezőgazdaság, az ipar helyzetét, és szóltunk a közösségi működtetésű ágazatokról valamint a háztartásokról is, most pedig a pénzügyi tevékenységeket tömörítő gazdasági ágazatról lesz szó.

A pénzügyi szektort a KSH és az Eurostat is átfogóan egy gazdasági ágazatba tömörítve mutatja. Azt gondolhatnánk, hogy a tetemes mennyiségű pénzzel operáló ágazat kiemelten fajsúlyos a magyar nemzetgazdaságban, ez azonban nem igaz – mindenesetre a 2,7% körüli súlyt azért ne nevezzük elhanyagolhatónak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.