2020. április 7., kedd

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY HATÁSAI – CÉLKERESZTBEN A TÉNYEK ÉS „V”-ALAKÚ KILÁBALÁS

PORTFOLIO
Szerzők: PALOTAI DÁNIEL, VIRÁG BARNABÁS
2020.04.07.


Kivételes, ahogyan a koronavírus-járvány kapcsán a hazai közgazdász szakma megmozdult. Sok előremutató ötletet olvashattunk, még ha a vitába szükségtelen feszültség is került. A Surányi Györgytől az elmúlt heti válaszcikkében kapott jelzőket és stílust sem kommentálni, sem tovább vinni nem szeretnénk. Hisszük, hogy minden vitában a tények és a higgadt érvek számítanak, miközben bármely problémás állítás vagy másik fél gondolatainak hamis kiforgatása önmagában csak azért nem válik igazzá, mert azt kétszer akkora hangerővel kiáltják. Az alábbiakban pontokban összegezve röviden újból kifejtjük véleményünket.

A cikk előzményei:
KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK


1. A koronavírus-járvány nem vethető össze a modern kor megelőző gazdasági válságaival

A koronavírus-járvány a 2. világháború óta nem látott sokk-hatást okozott. A híradások a világ legfejlettebb régióiban is néhány hét alatt szűkössé váló kórházi kapacitásokról, a határok lezárásáról, meghatározó gazdasági ágazatok és a külkereskedelem napok alatt bekövetkező teljes leállásáról, kijárási tilalmak miatt üressé váló utcákról és általános pánikreakciókról szólnak. A felsorolásból is érzékelhető, hogy itt nem a világgazdaság ingamozgásából időről-időre kialakuló krízissel nézünk szembe, hanem valami teljesen mással. Hatásaiban leginkább egy kiterjedt természeti katasztrófához hasonlítható. Ezt senki nem látta, senki nem láthatta előre. Az elmúlt 100 évben nincsen rá történelmi precedens. A 2008/2009-es globális gazdasági válságnak voltak előjelei, a koronavírus esetében ilyen nincs.

Minden olyan érvelés, miszerint a válságra készülni lehetett volna, vagy amelyek a korábbi években megfogalmazott állításokat utólag a koronavírus hatásaival igazolja, legfeljebb hangulatkeltésre alkalmasak. A kialakult helyzetre sehol sem készültek előrejelzések és forgatókönyvek. Amire az elmúlt évtizedek válságtapasztalatai alapján fel lehetett készülni, arra a magyar gazdaságpolitika minden korábbi periódushoz képest sokkal jobban felkészült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.