2020. április 24., péntek

MEKKORA VÁLSÁG VÁR MAGYARORSZÁGRA? ÚJ ELŐREJELZÉS ÉRKEZETT

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.04.24.


Az ágazatok többségében kifejezetten jól indult az idei év Magyarországon, azonban a globálissá terebélyesedő koronavírus-járvány ellen hozott korlátozó intézkedések egycsapásra leállítottak teljes szektorokat szerte a világban és itthon is – vezeti fel elemzését Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Mindez alapvetően rajzolta át a gazdasági kilátásokat, így a hazai lehetőségeket is.

A koronavírus-járvány miatt érdemben, 3,3%-os visszaesésre rontotta a TakarékBank az év eleji 4%-os GDP-növekedési várakozását. Mivel a visszaesés mértéke, a járvány és a korlátozó intézkedések időtartama, sőt, esetleges visszatérése, valamint a kilábalás időpontja és annak meredeksége sem ismert, számos bizonytalanság terheli az előrejelzéseket.

Több országban 30-35%-ra becsülik a korlátozó intézkedések alatti gazdasági teljesítmény visszaesést, a teljes évre pedig 6-12% közötti – különböző forgatókönyvek szerinti – visszaesésre számítanak. A hazai gazdaság visszaesése mérsékeltebb lehet, aminek hátterében több tényezőt azonosítottak:

- A hazai gazdaságot erőteljes fellendülés közben érte el a járvány, így jóval magasabb növekedési szintről indul a visszaesés azon országokhoz képest, amelyek már tavaly is a stagnálás közelében voltak. A hazai GDP tavalyi növekedése elérte a 4,9%-ot, így az áthúzódó hatások is jóval kedvezőbbek.
- Lendületesen indult az év, a hazai korlátozó intézkedések és leállások március közepétől kezdődtek, így az első negyedév csupán egyhatodát érintik, ennek következtében az első negyedévben még 2% felett maradhatott a GDP növekedése.
- A hazai korlátozó intézkedések jóval enyhébbek voltak, nem kellett leállnia számos ágazatnak.
Forgatókönyvek

A második negyedévben azonban már elkerülhetetlen a meredek visszaesés – írja Suppan. A fent említett bizonytalanságok miatt három forgatókönyvvel számolnak. Mindhárom esetben feltételezik, hogy az év végére kezelhető lesz a járvány, a jövő évben pedig elérhető lesz az oltóanyag is, így jövőre már nem számolnak a járvány negatív hatásaival...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.