2020. április 19., vasárnap

MIT CSINÁLJON A MAGYAR ORVOS, HA KEVÉS A LÉLEGEZTETŐGÉP?

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2020.04.19.


Etikai ajánlást tett közzé honlapján a Magyar Orvosi Kamara. A dokumentum az orvosokat segítheti azokban a helyzetekben, ha az ellátórendszer már nem tud megbirkózni a koronavírusos betegek áradatával, mert kevés az intenzív ágy, lélegeztető gép, orvos.

A készítők szerint nem az a kérdés, hogy szükséghelyzetben állítsanak-e fel sorolási prioritásokat, hanem az, hogyan lehet etikus és következetes módon mindezt megtenni úgy, hogy ne az egyes intézmények egyedi megközelítéseire vagy az orvosok pillanatnyi megérzéseire bízzák a beteg sorsáról való döntést. 

A cél, a lehető legtöbb emberi élet megmentése, ezért az ajánlás szerint szükség esetén azoknál a betegeknél kell lemondani a kezelésről, akiknél nem látható vagy nagyon alacsony a sikeres kezelés esélye. Így azoknak kell biztosítani az ellátást, akiknek a legnagyobb az esélyük a túlélésre. Az ajánlják, hogy a sorolásról, nevezetten kinek van nagyobb esélye a túlélésre, soha ne a kezelőorvos, hanem egy úgynevezett három tagú triázs döntsön. E testület tagjai között sürgősségi ellátásban jártas orvos, egyetemi képzettséggel rendelkező ápoló, és egy, a kommunikációt és az adminisztrációt támogató szakember van. Az ő felelősségük minden egyes beteget a lehető legnagyobb gondossággal osztályozni. Ehhez több tényezős érték skála alkalmazását ajánlják, melyhez egyebek mellett a beteg pillanatnyi állapotát, az önrendelkezését, korábbi betegségeit, laborleleteit kell együttesen értékelniük. A fenti szempontok szerint minden beteg egy minimum 1-től 8-ig terjedő prioritási, úgynevezett triázs pontszámot kap. Minél alacsonyabb pontszámot kap így valaki, annál nagyobb lehet az esélye az egészségnyereségre, azaz a túlélésre. 

A triázs által hozott döntést a családdal is közölni kell, akiknek van lehetőségük fellebbezésre is. A fellebbezésre két eltérő mechanizmust ajánl a dokumentum ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.