2020. április 10., péntek

NEM SEGÍT A KORMÁNY AZ ÉRETTSÉGIZŐKÖN

NÉPSZAVA
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2020.04.09.


Ez nem az egeret szülő hegyek, hanem a sántáknak kiosztott púp este. Mondhatnánk, hogy a szokásos fideszes ajándék, de egyszerűen képtelenség megszokni, hogy valaki, aki hatalmat és lehetőséget is kapott, hogy segítsen, a baj enyhítése helyett inkább súlyosbítja azt.

Hogy azok is átérezzék, akiket közvetlenül nem érint: az idén érettségizők a járvány és az iskolazár miatt extrém módon nehezített körülmények között készülnek a vizsgára. Mindenki tudja, aki már próbálta: az érettségi évében az utolsó hónapok 100 százalékig a vizsgára történő felkészülés jegyében zajlanak. Célegyenesbe fordul a tételek kidolgozása és megbeszélése, futnak a kisérettségik, és – ami a legfontosabb – a diákok személyre szabott segítséget kapnak azokon a pontokon, ahol az előkészületi folyamat elakad. Ezt egyszerűen nem lehet otthon, távoktatásban reprodukálni, ahol rögtönzés van a digitális oktatás hirtelen, előkészületlen bevezetése miatt, és szükségszerűen mindenki ugyanazt kapja (ami a vezetéken átjön).

Nem véletlenül hangoztatják hetek óta a a pedagógus- és szülői szervezetek, hogy ebben a helyzetben az egyetlen, viszonylag korrekt megoldás az év végi jegyek érettségivé konvertálása lenne (mindenkinél, akinek megfelel): lehetséges, hogy nem annyira sztenderdizált, mint a klasszikus vizsga, de még mindig sokkal igazságosabb és realisztikusabb, mint attól függővé tenni a jegyet, hogy kinek milyen az internetkapcsolata, a számítógépe; hogy van-e ilyesmije egyáltalán, és hogy lehetővé teszik-e az otthoni körülményei a tanulást – végső soron az iskolai helyett az egyéni felkészülést.

A kormány által választott megoldás – csak írásbeli érettségi, opcionálisan egy éves halasztással - a fent felsorolt problémák egyikére sem reagál. Egyedül azt a szituációt kezeli (valahogy), hogy a járvány idején csökkenteni kell a kontaktusszámot, ezért a szóbeli érettségik elmaradnak, akinek pedig ez nem felel meg, az érettségizhet jövőre is. Kiváltja az írásbeli a szóbelit? Nem minden tantárgyból, és nem minden gyereknél (gondoljunk csak a készségtárgyakra, hogy csupán a legkézenfekvőbb akadályt említsem). Valódi segítség a halasztás – mondjuk a nem felvételizőknél? Valójában nem segítség, hanem nagyon súlyos hátrány. A kormány az intézkedéssel egyértelműen azt akarja elérni, hogy idén kevesebben menjenek vizsgázni, hiszen semmi más értelme nincs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.