2020. április 15., szerda

ORBÁNBA ZÁRT VILÁG

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.04.15.



Sokatmondó képet tett ki közösségi oldalára a minap Orbán Viktor. A kávéscsésze társaságában újságok címlapjai láthatóak, lazán szétterítve. A felvétel nem azt mutatja, nem azt akarja mutatni, hogy a miniszterelnök így, újságolvasással tölti az idejét, issza meg reggeli kávéját, hanem hogy ezekkel az újságokkal. Azokkal a lapokkal, amelyeket állami pénzzel táplálnak, és amelyek csak olyan dolgokról írnak, amelyek Orbánnak tetszenek. Ezek a lapok – Ripost, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet – neki írják a cikkeiket. Az elsőrendű szempont, hogy az Elnök meg legyen elégedve. Mert, ha nincs, annak súlyos következményei lesznek; lám, egykor volt kollégám is mily rövid időt töltött a Magyar Nemzet főszerkesztői székében.

Ezen a helyen érezni kell a Főnök ízlését, tudni kell, mire kíváncsi. Azt pedig, hogy mire kíváncsi, gondos elemzők, kommunikátorok fürkészik, mint ahogy azt is, hogy mit szabad átengedni a szűrőn, mi az, ami eljuthat a miniszterelnökhöz. Ezek a gondos kezek biztosítják azt, hogy Orbán Viktornak lehetőleg ne legyen semmi köze a valósághoz. Ezzel persze nem azt akarom állítani, hogy a bírálatok nem jutnak el hozzá. Természetesen eljutnak – hiszen minden reggel kap sajtószemlét –, de ezek nem azzal céllal kerülnek elé, hogy elgondolkodjon rajtuk. Sokkal inkább azért, hogy melyekre kell reflektálni. Vannak olyan kritikák, amelyek nem maradhatnak megválaszolatlanul, és vannak olyan mondatok, amelyek lehetőséget adnak a visszavágásra. Ahogy ezt politikai körökben mondani szokás: politikát lehet rájuk építeni. Lejáratót, persze.

De most nem erről akartam beszélni. Sokkal inkább arról, amit Orbán a kiposztolt képpel sugallni akart. Azt tudniillik, hogy számára ma ezek az asztalán heverő lapok – plusz a Nemzeti Sport – jelentik az újságot. Azok a hírlapok, amelyek igyekeznek eltakarni a mai Magyarország valóságát, amelyek egy olyan ország képét teszik elé, amelyben kizárólag az ellenzék tűnik fel negatív formában – de az nagyon –, különben minden szép és kerek. A vidék fejlődik, a kormányt szeretik, mindenki elégedett; még a járvány okozta válság idején is tökéletesek az intézkedések. Itt a címlap azt fogalmazza meg, hogy fantasztikus vezetőnk van, olyan, aki ünnepek alatt is bejárja az ország kórházait, helyszíni szemlét tart – mint annak idején az észak-koreai diktátor, Kim Ir Szen –, helyszíni tapasztalatokat gyűjt, intézkedik és tájékoztat, orvosi tanácsokat ad orvosoknak, és így tovább…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.