2020. április 23., csütörtök

ORBÁNRA BORULHAT AZ ORSZÁG! AKÁR A LAKOSSÁG TIZEDE MUNKA NÉLKÜL MARADHAT

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.04.22.


Drámai prognózis jelent meg a napokban a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérése alapján. A járványveszély egy hónapja alatt, közel 50 000-en veszítették el az állásukat s ez a szám akár meg is duplázódhat. A kormány rapid gazdasági mentőcsomagot kalapált össze, amit pár nap alatt módosított is, miután a külföldi multik közölték – tömeges elbocsájtásokra kényszerülnek. Vértes András, a GKI vezetője szerint, ennél is nagyobb veszély fenyegethet.

A gazdasági szakértő úgy véli, egy olyan gazdasági mentőcsomagra lenne szükség, amit még Németországban találtak ki, s arról szól, hogy ha olyan nagy gazdasági összeomlás van, mint jelenleg, akkor az a legfontosabb teendő, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló lehetőleg minél tovább ott tudjon maradni annál a tevékenységnél, amit végez és ezt anyagilag meg kell támogatni. Amennyiben ezt sikerül biztosítani, sokkal gyorsabb és könnyebb a gazdasági újraindulás a veszélyhelyzet elmúltával, mint a kényszerelbocsátásokat követően, mivel helyben marad a munkavállaló és a munkáltató is és azonnal megkezdhetik a tevékenységüket anélkül, hogy újra kelljen szervezni és építeni a vállalkozások elemeit.

Magyarországon azt hirdette a kormány, hogy mindezt átvállalja, de a kelleténél jóval kevesebb áldozattal – közölte a Hírklikk megkeresésére Vértes András. Az osztrák rendszert hozta fel pozitív példaként, ahol akár három hónapon át 80-90 százalékban kifizeti az állam azt a kieső jövedelmet, ami a járvány miatt kialakult helyzetben jelentkezik a munkáltatónál és a munkavállalónál. A magyar kormány „mentőcsomagja” mindezt első körben siralmasan alulteljesítette, mivel az állásv-esztettek mindössze 25-30 százaléka tudott volna élni a kormányzati segítséggel. Pár nap alatt valószínűleg megértették a kialakuló helyzet kockázatát – tette hozzá –, és meghallgatva a gazdasági szereplők javaslatait, módosították az eredeti koncepciót: ahol 25 százalékos a bérkiesés, ott támogatást nyújtanak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.