2020. április 8., szerda

PUSZTÍTÓ LEHET A VÍRUS A ROMA KÖZÖSSÉGEKBEN

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.04.08.


Orbán "nagyszabású" akciótervében nem esik szó a mélyszegénységben élőkről. Pedig ők válságok idején gyakran válnak hátrányos megkülönböztetés céltáblájává, bűnbakká. 

A lét peremén élő romák különösen ki vannak téve a koronavírusnak – írja magyarországi beszámolójában a londoni székhelyű Reuters hírügynökség. A helyzetleírás kiinduló állítása, hogy Orbán Viktor populista miniszterelnök hétfőn nagyszabású akciótervet ismertetett a koronavírus-járvány miatti gazdasági kiesés következményeinek enyhítésére, és ez a terv a befektetésekre, valamint a foglalkoztatásra összpontosít, ám megkerüli a mélyszegénységben élőket.

Itt nincs vésztartalék, nincs megtakarítás

A cikk emlékeztet arra, hogy a kelet-európai roma közösségek nyomorognak, körükben magas a munkanélküliség, és különösképpen válságok idején gyakran válnak hátrányos megkülönböztetés céltáblájává, bűnbakká. Szól arról, hogy a magyar romák növekvő feszültségről adnak hírt, és hogy a kezdődő elbocsátások során diszkrimináció is tapasztalható. Megszólaltatja Kadét Ernőt, a Roma Sajtóközpont jogvédő aktivistáját, aki felhívja a figyelmet arra, hogy a gazdasági válság az első pillanattól fogva különösen óriási hatással van a szegregált vidéki térségekre. Ezeknek az embereknek nincs semmi megtakarításuk, semmi vésztartalékuk – idézi a cikk az aktivistát. Megállapítja, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, tegnapi sajtótájékoztatóján nem tett említést semmi olyan tervezett intézkedésről, ami segítene a romákon. A miniszter által vázolt, hitelekkel, képzéssel, adózással és bérekkel kapcsolatos programok egy kormányszóvivő szerint „minden magyar érdekét szolgálják” – írja a Reuters.
Gyöngyöspatán kezdődött

A hírügynökségi áttekintés felidézi, hogy Orbán Viktor februárban jelezte: a kormány figyelmen kívül fogja hagyni azt a bírósági ítéletet, miszerint kártérítés jár a kelet-magyarországi iskolákban jogellenesen szegregált roma gyerekeknek. A Fidesz azt állította, hogy a romáknak a liberális ügyeket előmozdító, magyar származású milliárdoshoz, Soros Györgyhöz kapcsolódó emberek segítettek a keresetek megindításában. Ez kiváltotta azok tiltakozását, akik szerint a Fidesz gyűlölködést szít romák és nem romák között. Magyarok – roma családok és civil aktivisták – ezrei vonultak tiltakozva a parlament elé, de a téma héttérbe szorult, amikor a koronavírus végigsöpört Európán.

A Reuters a romaellenesség példájaként említi azt, hogy – miként arról Buza Károly aktivista beszámolt – egy szegedi gyorsétteremben úgy bocsátottak el egy roma alkalmazottat, hogy közben mindenki másnak, így a kisebb tapasztalattal rendelkezőknek is megmaradt az állása. Ez a kommunizmus bukásának, 1989-90-nek az időszakára emlékeztet, amikor a romáknak mondtak fel elsőként – írta Buza a Facebookon.
Ha roma közösségekhez ér a járvány, ott pusztító lehet

A hírügynökség kitér arra, hogy a roma közösségek az átlagnál sérülékenyebbek a járvány szempontjából. Északkelet-Magyarországot, ahol a romák százezrei koncentrálódnak, egyelőre ugyan jórészt elkerüli a fertőzés a kormányzati adatok szerint, de a továbbterjedés pusztító hatású lehet a roma közösségekben, ahol sokan szenvednek tüdőbetegségekben, illetve cukorbajban. Váradi Gábor miskolci roma vezető kiemelte, hogy több roma közösségben a legelemibb higiéniai feltételek sem adottak, és ha a család otthon éhezik, akkor a romák a kijárási tilalomnak sem fognak tudni eleget tenni. A Reuters idézi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet emberi jogokkal foglalkozó hivatalának az egyik jelentését, miszerint a romák több helyen zsúfoltságban élnek, ami ellehetetleníti a járvány elleni küzdelem egyik kulcselemének, a távolságtartásnak az érvényesítését.
Kizárnák a fideszes képviselőket az EP-frakcióból

Röviden kitérek még arra, hogy mint a Der Spiegel című német hírmagazin írja, az Európai Parlament néppárti frakciójának 13 nemzeti küldöttsége felszólította Manfred Weber frakcióvezetőt, hogy minimum függesszék fel a fideszes EP-képviselők frakciótagságát, vagy akár zárják ki őket a frakcióból. Mint ismeretes, a Fidesz pártcsaládja, a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt már tavaly felfüggesztette a magyar kormányzó párt tagsági jogait a pártcsaládon belül. A Néppárt európai parlamenti frakciójában azonban ez nem tükröződik automatikusan, így a fideszesek továbbra is a néppárti frakcióhoz tartoznak. Most, annak nyomán, hogy a magyar parlament a koronavírus-válságra hivatkozva - konkrétan megjelölt időkorlát nélkül - megszavazta a törvényhozás nélküli, rendeleti kormányzást, néppárti körökben újra fellángoltak a Fidesz elleni indulatok. Weber frakcióvezetőt – a bajor CSU politikusa, aki tavaly eredménytelenül pályázott a Néppárt színeiben az Európai Bizottság elnöki tisztségére, de azt előre leszögezte, hogy a fideszesek támogatásával nem akarja elnyerni a posztot, majd pedig ezt követően Orbán meg is vonta tőle a támogatását – levélben szólították fel a Fidesszel szemben álló tagpártok EP-delegációi, hogy tegyék meg a frakcióban is legalább ugyanazt a fideszesekkel, amit a pártcsalád már tavaly megcsinált a magyar tagpárttal. A felfüggesztésen túl azonban valójában a kizárást tartanák a legjobbnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.