2020. április 14., kedd

SENKI NEM TUD SEMMIT

NÉPSZAVA
Szerző: HASKÓ LÁSZLÓ
2020.04.14.


...Az ilyen országos kijárási korlátozás csak más intézkedésekkel együtt szolgálhatja az esetleges járvány következményinek mérséklését. Ha nincs közben érdemi cselekvés, akkor csak deprimál - egyént és társadalmat egyaránt. 

Márpedig az operatív törzs érdemi cselekvésre mindmáig nem szánta el magát. Ha esetleg vannak terveik, azt nem kötik az orrunkra. Pedig itt a tájékoztatás hitelessége lenne a legfontosabb, ha összefogást, együttműködést akarnak a lakossággal. Nekünk - a lakosságnak - nagyon nehéz olyasvalakivel barátkozni, akinek egyik szava agyonüti a másikat, és adatokat, tényeket, terveket nem közöl a potenciális partnerekkel.
Az országra egységesen vonatkozó karantén arra lett volna jó, hogy a teljesen felkészületlen (lényegében szélnek eresztett) járványügy összekaphassa magát, és mind elméleti, mind gyakorlati szempontból rendeződjenek a sorok. A két hét alatt fel lehetett volna térképezni a fertőzés gócait. Ezzel szemben nemzetünknek és az operatív törzsnek a vezetője a „magyar egészségügy” ötven éves elmaradását tervezte két hét alatt pótolni 6-7 ezer lélegeztetőgép beszerzésével. Tragikus. Állítólag védőfelszerelések is érkeztek, csak azt nem tudjuk, hova. Akiknek kell, azoknál biztosan nincs. A vezénylő tábornok (és gorillái) a Nagycsütörtök délelőtti rajtaütésszerű kórházellenőrzés során hófehér pandamacinak öltözve pózolt(ak) a véletlenül ott lévő kamerák előtt. Cuki volt. A kórházi orvosoknak sajnos nem jutott a pandamaci mundérból, ők sebészi maszkot viseltek. 

Az általános statáriumnak két következménye van: megbénulóban a gazdaság, és pánikbetegségben szenved az ország lakosainak az a nagyobbik fele, amely nem hisz abban, hogy Orbán igazat mond, illetve abban, hogy a lakosok nagyobbik felének a sorsa, az ország sorsa egyáltalán érdekli a vezért. Nem csodálkozhatunk majd azon, ha a lakosok többsége saját kezébe veszi sorsának irányítását, ami legalább annyira veszélyes, mint a hozzá nem értő, félrevezető vezetés.
A nemzetközi tanulságokból egyébként nagyon nehéz rossz következtetésre jutni. Ráadásul tudós kormányfőnknek saját kísérleti laboratóriuma is van, Ausztriának hívják. Ő mondta, és azt is, hogy fürkészei ott vannak minden osztrák kilométerkőnél. A magyar operatív törzsnek sem a finanszírozásra, sem a szervezésre nincs képessége. Sajnos, mint 2010 óta minden, a mostani helyzet kezelése is politikai-hatalmi szempontból történik. Így van az, hogy az operatív törzsben senki nem tud semmit, csak a törzsfőnök utasításait várja. Az ő hozzáértése és önzetlensége vitán felül áll. 

A kéthetes karantén után eredményes járvány-megállítás, illetve mérséklés csak a tömeges teszteléstől várható. Azzal elérhető lenne a fertőzöttek utca, házszám, emelet, ajtó szerinti azonosítása és elkülönítése, illetve kezelése. Továbbá a nem fertőzöttek részére a karantén (a kijárási korlátozás) feloldása. Mindehhez úgy kellene hozzákezdeni, hogy a mintavétel technikáját elsajátítani tudókat (nagyon egyszerű dologról van szó, végszükség esetén katona, rendőr is megtanulhatja) tesztelni kell, és azután mehet a munka. 

Ehhez persze pénz kell, és nem lehet központilag, a budai Várból intézni. Önkormányzatok, szakrendelések és háziorvosok képesek a feladatot koordinálni és ellátni. Erre még a megcsonkított magyar egészségügy is bőven képes lenne, persze védőfelszerelésben és tisztes fizetésért, legalább az alkalmi plusz munka idejére. A legrosszabb dolog, ami történhetett volna – és ami maszkviselés ügyben is megtörtént –, hogy „széleskörű társadalmi vita” nyílik arról, eredményes-e a tesztelés, s ha igen, akkor miért nem, és melyik teszt miért nem tökéletes.
Lapzártakor a vita már folyik - a tesztelés nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.