2020. április 13., hétfő

SZÜRREÁLIS VOLT, AHOGY KÖZÖLTÉK: KEDDEN HOZZA HAZA A MENTŐ APÁMAT"

HVG
Szerző: hvg.hu
2020.04.13.


Olvasónkat, T.-t nagypéntek délután hívták a Jahn Ferenc kórházból, hogy kedden viszi haza a mentő a magatehetetlen édesapját. Azt mondja, szürreális volt a beszélgetés, esélye sem volt ellenkezni. Elképzelése sincs, hogy demens édesanyja mellett hogyan ápolja majd otthon édesapját is, az ünnepek alatt bármilyen előkészület megoldhatatlan volt.

"Nagypéntek délután fél hatkor hívtak a kórházból, hogy küldik haza apukámat"

– mondta névtelenséget kérő olvasónk, T., aki szerint szürreális volt a 2,5-3 perces telefonbeszélgetés.

"Semmilyen reakcióra nem volt lehetőségem, ültem, hallgattam, azt hittem, elájulok. Megoldhatatlan feladat elé állítottak."

Az ő édesapját is a Jahn Ferenc kórházból, a II. Krónikus Belgyógyászati Osztályról küldték haza, csakúgy, mint a 24.hu olvasójának édesanyját.

A kórházakban Kásler Miklós miniszter utasítására szabadítják fel az ágyak 60 százalékát a járvány miatt.

T. elmondása szerint 83 éves édesapja rettentes állapotban van, egy stroke miatt fél oldalára lebénult, magatehetetlen. Elképzelése sincs, hogyan fogják otthon ellátni:

"Édesapám kicsit nagyobbacska, két szakképzett ápoló kell ahhoz is, hogy átpelenkázzák. Apám cukros, szív- és veseelégtelenségben szenved, nemrég műtötték vastagbélrákkal. Szinte nincs ép szerve, emiatt is folyamatos megfigyelésre szorul. A cukra nemrég annyira leesett, hogy a kórházban is éppen csak meg tudták menteni. Demens édesanyámat is itthon ápoljuk a testvéremmel, erőnkön felül. Már az nagy feladat, hogy őt minél kevesebbet hagyjuk egyedül munka mellett."

Beszélt az édesapjával, aki elmondta, hogy az orvosa valakivel körbejárta az osztályt, és elhangzott, hogy akit tudnak, hazaküldenek. A férfi ekkor szólt, hogy náluk nem olyanok a feltételek, és szerinte nincs is olyan állapotban, amit ott helyben nem vitattak. Ezután kapta a telefonhívást T.

Elmondása szerint nem kérdezte meg a telefonáló, hogy tudják-e fogadni az édesapjukat kedden, amikor hazaviszi a mentő, hanem gyorsan letette a telefont arra hivatkozva, hogy 76 családot kell értesítenie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.