2020. április 3., péntek

VELÜNK ÉL A HALLGATÁS ÉS A ROSSZ LELKIISMERET – AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZ ELŐADÁSA A HVG.HU-N

HVG ONLINE / KULT
Szerző: hvg.hu
2020.04.02.


Mohácsi János rendezése, az e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY azt a kérdést járja körbe, hogy Magyarország a 19. század vége óta miért vedli le magáról időnként népessége egy részét. A darab azért született meg, hogy felismerjük, a bestia bennünk él és ezek a tragédiák bármikor újra megtörténhetnek.

Online először a hvg.hu-n látható az Örkény Színház hat évvel ezelőtt bemutatott, e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY című előadása, amely nagy valószínűséggel nem jött volna létre a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának kijelentése nélkül. Szakály Sándor 2014 januárjában a magyar holokauszt első tömeggyilkosságát, az 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálást „idegenrendészeti eljárásnak” titulálta. Mohácsi Jánost és testvérét, Mohácsi Istvánt olyannyira feldühítette a nyilatkozat, hogy rövidesen darabírásba kezdtek.

„Nem volt kérdés, hogy foglalkozni kell ezzel a cinikus kijelentéssel, Mácsai Pál pedig zöld utat adott az ötletnek. Onnantól kezdve már csak reménykedni kellett, hogy egy épkézláb előadás születik belőle, hiszen ahogy egy kollégám mondta: darabot írni a világ legnehezebb dolga. Nem olyan, mint egy regény vagy egy költemény, ahol nagyjából teljes szabadságot kap az ember, egy-egy eldobott mondat azonnal eldönti, hogy mi hangozhat még el. Mindennek következménye van” – mondta a hvg.hu-nak Mohácsi János a darab születésének körülményeiről...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.