2020. május 15., péntek

10 ÉVES KIVÁNDORLÁSI TREND FORDULT MEG TAVALY MAGYARORSZÁGON

HVG ONLINE
Szerző: MTI / HVG.HU
2020.05.15.


23,2 ezer magyar tért haza. Miközben sok ezren közben el is hagyták az országot.

Évtizedes trend fordult meg tavaly, amikor több Magyarországon született állampolgár költözött haza, mint ahány kivándorolt – írta pénteken a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira hivatkozva. 2019-ben 23,2 ezren jöttek vissza, miközben 21,9 ezren hagyták el az országot.

A nemzetközi vándorlási mérleg kivándorlási oldalán már négy éve csökken a Magyarországot elhagyók száma, és ebben az időszakban növekedni kezdett a hazatérőké – olvasható a lapban. A kivándorlás csúcsa 2010 óta 2015-ben állt be a KSH szerint, akkor csaknem 33 ezer magyar költözött külföldre valamilyen okból.

Tavaly 10,1 ezren voltak azok a Magyországra települő magyar állampolgárok, akik más országban születtek. Ez csökkenést mutat az elmúlt évek hasonló adatához képest. Velük együtt tavaly 33,3 ezren költöztek haza Magyarországra. (Egy korábbi statisztika szerint Nyugat-Európában nagyjából 600 ezer magyar él.)

Ha már külföldi magyarok, érdekes adalék lehet, hogy az előző három évben nagyjából minden hatodik magyar gyerek külföldön született...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.