2020. május 28., csütörtök

A 168 ÓRA MÁJUS 28-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.05.27.


Ungváry Rudolf író, politikai elemző a rendszerről: 1998-ban válhatott meghatározóvá egy olyan ember, aki felismerte, hogy a magyar lakosság politikai kultúrája valahol az 1945-ös retardált szinten maradt, megfejelve a pártállami uralom atyáskodó beidegződéseivel. Ez az ember pillanatok alatt meg tudta nyerni magának a tanácstalan, tájékozatlan és elesett rétegeket. Orbán többségét ugyanis nem a hagyományos keresztény középpolgárság alkotja – bár ők is rá szavaznak –, hanem az ő alattuk élők.

Ámok – Kásler a vihar kapujában 
Hogy mi lesz Kásler sorsa, sejthető. Egy darabig még nyilván elvan, magányosan egy túl szellős minisztériumban. Menekülési útvonalak most is vannak. Orbán tavaly megszervezte Kásler számára a kurultáj kultúra kultuszhelyét, Magyarságkutató Intézet néven. Kormányközeli kutatóintézet már létezik, a Szakály-féle Veritas. Ez a mostani 880 milliót kóstál. Nem kevés. 
Doktor Pintér rendelkezik 
Amennyiben hihetünk azoknak a híreknek, amelyek szerint a belügyminiszter nagyobb befolyásra törekszik az egészségügy felett, akkor egyfajta rendvédelmi, „parancs–értettem!” mentalitás költözhet a kórházakba. Ennek egyik első jele, hogy a kórházparancsnokok a járvány csillapodtával is maradnak. 
Olívia egy szíves fotót küldött 
Egy nagylelkű olvasónk vállalta, hogy a szegedi Király család helyett fizeti a kislányuk iskoláztatásának összes költségét. A családfő arról is beszámolt: az örömhír mellett súlyos gonddal kell szembenézniük. A kilakoltatási moratórium ellenére ugyanis – a lakbérhátralékuk miatt – az önkormányzati tulajdonban lévő otthonuk elhagyására szólította fel őket a helyi ingatlankezelő vállalat.  
Átpolitizált vírusok támadtak
Az utóbbi időben megtanulhattuk, hogy van NB I-es és NB II-es vírus, de még jobboldali és baloldali, valamint vidéki és budapesti is. A XIII. kerület polgármestere szerint kár, hogy a járvány elleni küzdelemben gyakran előtérbe került a politika. Tóth József elmondta, ők a leghumánusabban próbáltak hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosság átvészelhesse ezt az időszakot. Úgy fogalmazott, ilyenkor a cselekvésnek van ideje, nem a meditációnak.  
Megbékélt a pályájával
Ismét gyakori szereplője a híreknek Tarlós István volt főpolgármester, akit a miniszterelnök a közlekedési és közszolgáltatási főtanácsadójának nevezett ki. E minőségében a közelmúltban olyan javaslatokat fogalmazott meg, amelyek egy része sérti a fővárosi fideszes polgármesterek érdekeit is, miközben több fórumon a főpolgármester politikai felelősségét emlegette a Pesti úti idősotthonban elterjedt fertőzés miatt.  
Bagó megint börtönbe megy
A párizsi lókupec története 1. rész
Ott voltunk a tárgyalásán, ahol a beszédhibája miatt a bírónő egyetlen vallomását sem értette, és semmilyen módon nem vették figyelembe, hogy írástudatlan. Bagó majdnem a fél életét börtönben töltötte, általában közúti vétségekért, tartozásokért ült. Heti rendszerességgel kap 30-40 ezer forintos büntetéseket például a lovas kocsi kerekének „elkopott profilja”, a kocsin hátul utazó személy, vagy enyhén ittas állapotban való hajtás miatt.  
Van, aki az igazi anyukáját akarja
A legfrissebb adatok szerint hazánkban évente mintegy háromezren szeretnének örökbe fogadni. Az erre váró gyerekek száma viszont kétezer körül van. Évente pedig mindössze ezer örökbefogadást bonyolítanak le. A rendszer hibája mégsem a számokban keresendő.  
Beindulhat a D-vitamin-gyár
Majd a nyár elveszi a kedvét a COVID–19 terjedésének – állítják bizonyos amerikai kutatók. Vizsgálati tapasztalatokra hivatkoznak, amelyek szerint az UV sugaraknak kitett kórokozók elveszítik fertőzőképességüket. Laboratóriumi körülmények között tapasztalták ezt, de arról még nincsenek cáfolhatatlan adatok, hogy ugyanerre képesek-e pusztán a napból érkező sugarak.   
A munkanélküliség senkit sem kímél 
A fiatalok majdnem harmada veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Egy kutatás szerint a 16–36 évesek többsége nem számít semmi jóra a következő időszakban sem. A megkérdezett piaci szereplők szerint ugyanakkor semmi nincs veszve.  
Ez még nem a „hamiltoni pillanat”
Ellenállás a Merkel–Macron-kötvénnyel szemben 
Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő javaslata értelmében az alap forrásait a tartalmi újszerűség ellenére a hatályos EU-szerződések módosítása nélkül, a közös költségvetésről szóló szabályoknak megfelelően teremtenék elő, és az alapot az unió jövőre induló hétéves költségvetésébe ágyazva működtetnék.  
Ez a Bújócska nem gyerekjáték
Lengyel film a papi pedofíliáról 
Az ideológiai kérdésekben is a főilletékes szerepét betöltő Jaroslaw Kaczynski mondta: „Aki az egyházra kezet emel, az Lengyelországra emel kezet!” Így aztán a papi pedofíliáról filmet készíteni inkább a vakmerőség, mint a bátorság kategóriájába tartozik, annak ellenére, hogy rendszeresen közszájon forognak a témával kapcsolatos esetek és személyek. És amikor „véletlenül” a nyilvánosság elé kerül egy-egy ügy, sokan csak legyintenek, mondván: „Ugyan már, túlzás ez az egész pedofiltéma!”  
Jótékony hollandok és belgák                  
Tudjuk-e, hogy az első háborúban a semleges Hollandia missziós kórházat működtetett Budapesten? Johannes Kuyper volt miniszterelnök két lánya is dolgozott ott ápolónőként. Ők és a budapesti holland konzul hívták fel hazájuk Vöröskeresztjének figyelmét a vesztett háború, elvetélt forradalmak utáni, a gyermekeket különösen fájdalmasan érintő magyar nyomorra. 
Ahol senki sem halt meg a koronavírustól 
Az országban május közepéig egyetlen ember sem halt bele a világszerte rettegett koronavírusba. Ezzel az eredménnyel minden más nemzetnél jobban kezelte a pandémiát. Bár elméletileg persze lehettek elszigetelt, felderítetlen vidéki halálesetek, a nemzetközi szakértők is egyetértenek abban, hogy Vietnam kivételesen jól reagált a járványra.  
Vodkával a járvány ellen
A nemrégiben még Európa utolsó diktátoraként emlegetett Aljakszandr Lukasenka immár hatodik alkalommal indul a kilenc és fél milliós lakosú volt szovjet köztársaság államfői címéért az augusztus 9-i megmérettetésen. 
A gyógyfodrász 
A franciaországi mintára épülő Tükörkép Műhely ingyen ad szépészeti szolgáltatásokat a rászorulóknak. Az ügyfeleket a Zuglói Család-és Gyermekjóléti Központ küldi, ők a központ álláskereső programjában vesznek részt, az állásinterjúhoz van szükségük megújulásra. A szalon vezetője, Rózsa Magdolna családsegítő és szépészeti szakember kamasz kora óta vállal önkéntes munkákat, hogy másokon segítsen. Az ő portréját rajzoltuk meg. 
Szexszimbólumból Kossuth-díjas művész                   
A múlt héten lett nyolcvanéves a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, rendező, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Pécsi Ildikó. Néhány hete a Magyar Filmakadémia Életműdíjával tüntették ki. 
Írók a politikai karavánon 
A József Attila-díjas költő, író az Akik már nem leszünk sohasem című első regényéért tavaly megkapta a Libri közönségdíját. Május végén jelenik meg új verseskötete, az Áttetsző viszonyok, amelyet az idén online szervezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron is bemutatnak. A szerzőt arról is kérdeztük, a hazai kultúrpolitika milyen lehetőségeket nyújt a független alkotóknak. 
Régiségek – házhoz szállítva 
A koronavírus-járvány új lendületet adott az interneten zajló illegális műkincs-kereskedelemnek. A digitális platformokon folytatott alvilági tevékenységeket figyelő szervezet, (Antiquities Trafficking and Heritage Anthropology Research – ATHAR) Facebook-posztok sorára hívta fel a figyelmet, amelyeken közel-keleti, észak-afrikai régiségeket kínálnak eladásra. A napokban egy marokkói mecsetből ellopott kincsek Facebookon megosztott képei borzolták a kedélyeket. 
A párizsi kommün maga volt a nép
A kissé régimódibb Párizsba látogató turisták is még mindig ellátogatnak a Père Lachaise temetőbe, a még régimódibbak pedig nemcsak Jim Morrison, Oscar Wilde vagy Chopin sírjára kíváncsiak, hanem a híres „kommünárok falára” is. A fal kommünbéli története közismert: a temető fala előtti árokba lőtte a kormány hadserege a kommün utolsó ellenállóit. 
Olimpia: KGB-ügynök az FBI-os nyomában
Fogadni mernék, hogy Horace Ashenfelter nevét a 168 Óra olvasói közül nagyon kevesen ismerik. Pedig remek futó volt, nyert olimpiát, javított világcsúcsot, számtalan nagy versenyen győzött, de elismerem, nem volt a sportágának olyan klasszikusa, mint Paavo Nurmi, Emil Zátopek vagy a közelmúltból Usain Bolt. Viszont egyetlen versenye kétségkívül páratlan a futás történetében. De erről majd később.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.