2020. május 23., szombat

A KORMÁNY TITKOLT KÖLTSÉGVETÉSE SZÁZMILLIÁRDOS BEVÉTELKIESÉSEKKEL SZÁMOL 2020-RA

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2020.05.22.


A Költségvetési Tanács szerint megalapozott a kormány 2021-es költségvetése – feltéve, hogy minden jól megy. Ezért dupla költségvetést javasolnak, amiben a tartalékok csak akkor oldódnak fel, ha bejönnek az előrejelzések. A járvány- és gazdaságvédelmi alapok maradnak 2021-ben is.

Ha nem lesz újabb, súlyos járványhullám, és ha bejön a kormány (bizonytalan) gazdasági előrejelzése, akkor a 2021-es központi költségvetés megalapozott – erre a konklúzióra jutott értékelésében a Költségvetési Tanács. A testület elnöke Kovács Árpád, tagjai Matolcsy György jegybankelnök és Domokos László, a Számvevőszék elnöke. A kormánynak egyébként május 19-én, kedden kellett volna beterjeszteni az országgyűlés elé a 2021-es büdzsét, de ez elmaradt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki közlése szerint egy hetet csúsznak vele.

A 2021. évi költségvetés alapjául szolgáló prognózis arra épít, hogy átmeneti visszaesés után a magyar gazdaság 2021-ben növekedni fog (4,8 százalékkal), így a 2021. évi gazdasági teljesítmény meghaladja a 2019. évi szintet. „A Tanács megítélése szerint a magyar gazdaság erős fundamentumai és a már bejelentett gazdaságpolitikai intézkedések biztosíthatják, hogy Magyarország gazdasági feIzárkózása folytatódjon.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.