2020. május 7., csütörtök

A LEGFRISSEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.05.07.


Mi vár ránk a lazítás után?
Próba, szerencse
A kormány megkezdte a társadalmi érintkezést korlátozó járványügyi intézkedések óvatos enyhítését. Egy konferencián a tudományos háttérmunkába is bepillantást engedett, az újraindítás pontos stratégiáját azonban továbbra sem ismerjük.

VÉLEMÉNY

László Csaba
A nagy kamatsvindli
Lerántjuk a leplet a második Soros-tervről!

Úgy egy éve lehetett. Épp kosárlabdaedzésre készültünk, amikor néhány csapattag arról kezdett beszélgetni, milyen szép is az, hogy ilyen jó kis kamatot fizet a magyar költségvetés a szuperállampapírra, a MÁP Pluszra.

Víg Mihály
Karantén − avagy valami van a levegőben
Járványnapló

„Önmagunk nézői vagyunk. Önmagunk közönsége. Furcsa előadás.” (E. P.) „Az összes majom közül az emberben a legalacsonyabb az agressziószint.” (Cs. V.)

Gárdos Péter
Szobafogság
Járványnapló

Mosom a kezem.

Szécsi Noémi: Nem és nem
Nincs engedés, küldés van

Utolsó emlékeim egyike abból a világból, amikor még vadidegen emberekkel lehetett találkozókat szervezni és nyilvános létesítmények asztalainál kávét és más italokat fogyasztani a társaságukban, a Bródy Lili unokaöccsével folytatott beszélgetés.

Várhegyi Éva: Ekotrip
Ki nyer ma?

Megkésve bár, de Magyarországon is megszülettek a koronavírus-járvány gazdasági hatásait tompító kormányzati és jegybanki intézkedések. Sokan értékelték már a beindított programokat – e lapban legutóbb Chikán Attila.

A szerk.
„Engem és országomat”

Kezdjünk egy találós kérdéssel. Ki mondta ezt? „Magyarország és Lengyelország példája igazolja, hogy különböző szóbeli vagy írásbeli büntetések már nem elegendőek, s igenis ki kell találni egy rendszert, amely az uniós pénzek megvonását is lehetővé teszi.

A szerk.
Az egypártrendszer ünnepe

A múlt szombaton ünnepséget tartottak a parlamentben. A megjelent képviselők és egyéb főhivatalnokok a rendszerváltás utáni első szabadon választott Országgyűlés 1990. május 2-i alakuló ülésére emlékeztek. Elfogadtak egy politikai nyilatkozatot is, amelyet nyolc kormánypárti képviselő (köztük Orbán Viktor és Kövér László) javasolt.

POLITIKA

Csizmadia László távozott a Nemzeti Együttműködési Alap éléről
Katona civil ruhában

Csendben visszavonult a Nemzeti Együttműködési Alapot (NEA) irányító Tanács elnöki posztjáról a 73 éves, a civil szektorba 12 éve bekapcsolódó, de ebből 10 évet döntéshozói pozícióban és reflektorfényben töltő Csizmadia László.

Vendégmunkások a magyar mezőgazdaságban
„A magyarok nem akarnak lehajolni”

A kormány belföldi átcsoportosítással próbálná megoldani a mezőgazdaságban a munkaerőhiányt, de ez egyelőre nem segít a spárgatermelőkön.

Interjú
„Nem több mítosznál”
Luke Patey külpolitikai elemző Kína befolyásáról

Kína nem lesz a világ új vezetőjévé, legalábbis nem a járvány hatására. Az ázsiai nagyhatalom elismert kutatóját a kínai maszkdiplomáciáról, propagandáról és nyomásgyakorlásról kérdeztük.

KULTÚRA

rés a présen
„Még nem szorít az idő”
Varga Judit zeneszerző

Lemez
World music: szokatlan
módon két körben is tombolhatunk, de aztán mély álomba kell merülnünk…
Lemez
Klímapop
The Strokes: The New Abnormal

Sokat tudnának mesélni a The Strokes tagjai arról, hogyan tehet tönkre egy zenekart, ha idejekorán sztárt farag belőle a messiásváró szaksajtó.

Interjú
„Egész nap csak úszni az óceánban”
György Andi hegedűs, énekesnő

Animációs filmkészítőnek és grafikusnak tanult, éveket húzott le irodistaként, míg eldöntötte, hogy főállású zenész akar lenni. Szerencsét próbált a Kanári-szigeteken, ahol paradicsomi élete volt, nemrég mégis hazaköltözött.

Interjú
„Legalizált határsértés”
Ulrich Gábor grafikus, animációs filmrendező, szobrász

Új rövidfilmje, a Dűne kapcsán absztrakcióról, boldog gátlástalanságról és az animációs filmek magyar helyzetéről is beszélgettünk az annecy-i animációs filmfesztiválra készülő művésszel.

Munkácsy Mihály pályaképe
A magyar Parnasszuson

„Tegnap Munkácsy temetésén voltunk. A város roppant gyászpompát fejtett ki. […] A temetésen az összes rajziskolák, egyetemek ott voltak, a kocsit 10 ló húzta, és körülötte különös alvilági látomásként tetőtől talpig fekete lovasok mentek, kiknek arczából csak két tűzszem látszott.

Könyv
Szétesőben
Per Petterson: Férfiak az én helyzetemben

Míg a norvég szerzőnek világsikert hozó, kevés szereplőt mozgató, szikár és gondosan felépített szerkezetű Lótolvajokat egyes kritikusai regényhosszúságú novellához hasonlították, a Férfiak az én helyzetemben inkább rövid történetek füzérének tekinthető.
Könyv
Organikus automata
Szijj Ferenc: Igazi nevek

Látványos fordulatok nincsenek Szijj Ferenc költői életművében, ami nem jelenti azt, hogy verseskötetei ne volnának mindig meglepőek.

Vészhelyzeti pénzosztás a PIM égisze alatt
Nem bízzák a véletlenre

A tömegrendezvények és közösségi programok elmaradása nemcsak az előadóművészeket érinti érzékenyen, de az írókat is. Habár a folyóiratok és a könyvkiadók nem álltak le teljesen, a Könyvfesztivál és a Könyvhét kiesése mindenkinek jelentős veszteséget okoz.

ÉLET + MÓD

Neveljünk-e zsenit?
Gézengúz vagy géniusz

Miközben egyre több a fejlesztőprogram és játék, sok szakértő érvel amellett, hogy a túlzásba vitt fejlesztéssel túlterheljük a gyerekeket. Persze más a helyzet, ha valaki zseninek születik.

Konyhai kémia LXII. – Vírusölés házilag
Szeszgőz és szappanhab

A vírusokat sokféle módon pusztíthatjuk a bőrünkön és a háztartásunkban. Belsőleg azonban nem ajánlanánk egyik módszert sem, még akkor sem, ha azt maga az amerikai elnök javallaná.

Szerencsejáték-függőség karantén idején
Partiban maradni

A kaszinók és játéktermek többsége először csak felfüggesztette az élő játékot, majd be is zárt. A játékfüggők számára maradt az online kínálat, ám az még kockázatosabb, mint a személyes vagy offline játék, fogadás.

Vadászati világkiállítás 1971-ben
A munkáshatalom trófeája

Jövőre vadászati világkiállítást rendeznek Budapesten. Volt már ilyen itt 1971-ben, a fővadászt akkor Kádár Jánosnak hívták. A 49 évvel ezelőtti expo a rendszer talán legnagyobb, politikától látszólag független rendezvénye volt.

BLOG

Interjú
„A mi Brunónk”
Werner Herzog rendező

Készülő filmje utómunkálatait végzi otthonában. A Los Angelesben élő híres német filmművész telefonon mesélt a járvány alatti életéről – és az azt megelőző fél évszázadról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.