2020. május 17., vasárnap

A MINISZTERELNÖK, KEZÉBEN KALAPÁCCSAL – (SZÖGEK VAGYUNK MI IS) I. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.05.17.


Apró módosítás Orbán Viktor szombati bejelentéséhez: nem fényesen megnyerte, sokkal inkább fényesen elveszítette a koronavírus elleni első csatát ő maga és a magyar kormány, vagy az operatív törzs. Ez persze egyet jelent a miniszterelnökkel. Természetesen tudom, hogy az orbáni mondat alapvetően propaganda célokat szolgál, és nyilván ráfogható ez a meghatározás az én kijelentésemre is. de összességében a tények – február közepe, március eleje óta elkövetett hibák – nehezen sorolhatók a siker kategóriájába. De, hogy ezúttal a legendás kommunikációs képessége is cserben hagyta Orbánt, azt épp a hétvégi, a vírus elleni küzdelem első szakaszának megnyilatkozásai mutatták – maradjunk az ő kifejezésénél – a legfényesebben.

Ígérem: ezekre még visszatérünk, ám valóban itt az ideje, hogy áttekintsük ezt a nagyjából három hónapo –, ha nem is teljes körű, de egyfajta számvetést készítsünk a vírussal eddig eltöltött-életünkről.

Magyarország, mondják – ismerjük el –, nem tartozott a legrosszabbul teljesítő országok közé. Ennek egyik magyarázata feltehetően az, hogy a régiót elkerülte a járvány súlyosabb formája; ennek semmi köze a kormányhoz. Tekinthetjük objektív adottságnak, amelynek megfejtését még eddig nem tudta sehol senki megadni. Így történt, így alakult, örüljünk neki. Mi nem fizettünk olyan árat a hibákért, mint Olaszország, Spanyolország, Kína, vagy az Egyesült Államok. Még akkor sem, hogy egyelőre érthetetlenül magas nálunk a fertőzöttséghez mért halálozási arány; egyszer nyilván meglesz ennek is a pontos magyarázata. Összességében – és ennek ellenére – itthon nem alakultak ki válságos övezetek, nem volt káosz, ami annak is köszönhető, hogy az emberek látták a bergamói képeket, tudatosult bennük, hogy milyen veszélynek vannak kitéve, miáltal sokkal fegyelmezettebbek voltak, mit azt várni lehetett. Annak ellenére, hogy Orbán a kezdetben – még február közepén – abszolút lebecsülte a járványt, az „országértékelő” beszédében ki sem tért az előttünk álló veszedelemre, másnap a parlament nyitóülésére be sem ment. Kásler Miklóst bízta meg, hogy adjon tájékoztatót a koronavírusról az országgyűlésnek, és a rádiónyilatkozatában is előbbre helyezte a migráns-ügyet a járványnál. Amikor pedig már cáfolhatatlanul betoppant Magyarországra a fertőzés, és az ellenzék – valamint a szakma – az iskolabezárásokat követelte, ő még – külföldi utazásai közepette – az oktatás folytatását követelte, olyannyira, hogy meg is fenyegette azokat, akik szembe mernének menni akaratával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.