2020. május 3., vasárnap

AHOL A BŰNBANDÁK TARTATJÁK BE A KIJÁRÁSI TILALMAT

INDEX
Szerző: MOLNÁR CSABA
2020.05.03.


A világ számos válságövezetében előfordul, hogy ha gyenge a központi kormányzat, akkor azokban a távoli régiókban, amelyeket gyakorlatilag képtelen ellenőrzése alatt tartani, a helyi kiskirályok, bűnözők, terroristák és a legkülönfélébb lázadó csoportok igyekeznek átvenni az állam szerepét. Teszik ezt egyrészt PR-célokból, de a szociális, egészségügyi, rendfenntartási feladatok a hatalom érzetét is jelentik számukra. Sok országban vidéken a szervezett bűnözés sokkal jobban működő infrastruktúrát tart fenn, mint a kormány, így nem csoda, hogy a koronavírus terjedését is ők képesek jobban gátolni. Persze, céljaik ettől még jottányit sem lesznek üdvözlendőbbek.

Ahogy Olaszországban egyre mélyült a válság április elején, úgy kezdett romlani az emberek kezdetben kiemelkedően jó morálja. Ahogy kezdtek ráébredni a járvány valós hatásaira – a halálos áldozatokra és a gazdasági válságra egyaránt –, úgy aggódtak egyre inkább a hivatalos szervek a rend és a törvényesség fokozatos felbomlása miatt.

Bár Olaszországban az északi országrészt sokkal súlyosabban érinti a járvány, annak gazdasági hatásai mégis a sokkal szegényebb délen fájnak jobban, ahol eddig is a lakosság 10 százaléka a szegénységi küszöb alatt élt. Az elégedetlenség és a kétségbeesés erősödésével növekszik a bűnözés. Campaniában, Calabriában és Szicíliában rendőri erősítést kellett kirendelni a közértek védelmére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.