2020. május 26., kedd

BIZTONSÁGRA TÖREKEDNE? BUKHATJA A MORATÓRIUMOT! - A HITELKIVÁLTÁS ÚJ SZERZŐDÉSNEK SZÁMÍT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.05.26.



Ha valaki most szeretné hosszabb időre fixálni lakáskölcsöne kamatát, de saját bankjánál ez valamilyen nehézségbe ütközik, akkor szóba jöhet még a hitelkiváltás. Ebben az esetben azonban később esetleg hiába szorulna rá, a moratórium lehetősége már elvész.

A fizetési moratórium utáni a korábbihoz képest – nyomatékosította több ízben is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – nem nőhet az ügyfelek törlesztője. Az MNB később azonban kénytelen volt pontosítani. Mint leírták, amennyiben a hitelszerződés lehetőséget ad a kamat átárazódására, értelemszerűen az eredeti szerződés szerint változhat a törlesztő. Az irányadó kamatok miatti változás – hangsúlyozta az MNB – nincs összefüggésben a fizetési moratóriummal, hanem a hitel eredetileg megkötött szerződési feltételeivel magyarázható.

Az MNB szakcikke szerint egy 2013-ban felvett, 10 millió forintos hitelösszegű és 20 éves futamidejű, 3 hónapos budapesti bankközi kamatlábhoz (Bubor) kötött kamatozású „mintaügylet” havi törlesztési terhe a hitelfelvétel óta 64 ezer és 94 ezer forint között mozgott. Ez jól mutatja, hogy a gyorsan átárazódó hitel terhe a jövőben is emelkedhet – akár a korábbinál jelentősebb mértékben.

Ismételten kiemelték, hogy az eredetileg fix kamatozású hitelt felvett vagy az MNB 2019. április ajánlása nyomán fix kamatozásúra váltó adósoknak nincs ilyen kockázatuk. Éppen ezért a jegybank minden érintettnek újra csak azt ajánlja, hogy kezdeményezze a kamatfixálás hitelintézeténél. Erre ugyanis az MNB szerint természetesen továbbra is van lehetőségük...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.