2020. május 17., vasárnap

ÉS AKKOR FÉKEZETT A MAGYAR GAZDASÁG, DE MÉG NEM ÁLLÓRA

HVG
Szerző: hvg.hu
2020.05.17.


A magyar gazdaság 2,2 százalékkal nőtt az első negyedévben, az EU GDP-je azonban már zuhanni kezdett, pedig a válságnak csak az első néhány hete esett erre az időszakra; törvényesítik az önkormányzatok kivéreztetésének módszerét; új tulajdonoshoz kerültek a kaszinók, amelyek egykor Andy Vajnáé voltak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

2,2 százalékosra lassult az első negyedévben a magyar gazdaság növekedése – tette közzé a KSH. Az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal esett a GDP. Első ránézésre furcsa lehet, hogy nőtt a gazdaságunk, de fontos arra emlékezni: a vizsgált január-márciusi időszaknak csak az utolsó három hetében volt veszélyhelyzet, és az utolsó négy napjában kijárási korlátozás. Így is nagy kérdés, hogy V, U, W vagy L alakú lesz a válság (vagy épp K) – de ennek a kérdésnek a megválaszolására még várni kell. Ami jó hír: a magyarok sokkal kevésbé látják rossznak az ország helyzetét, mint egy hónapja, de ez így is az elmúlt hét év második legrosszabb hangulatindexe.

A KSH azt is közzétette a héten, hogy a járműgyártás közel ötödével zuhant márciusban, amikor a nagy gyárak leálltak. Az építőipar 3,4 százalékkal esett vissza a harmadik hónapban, éves szinten pedig eddig stagnál, igaz, ennek nagyrészt még nem a járvány volt az oka, hanem az, hogy 2019 utolsó napja óta már nincs kedvezményes áfa a lakásépítésekre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.