2020. május 10., vasárnap

ÉS AKKOR A KORMÁNY ELKEZDTE SZÁMOLGATNI, MILYEN ÉV LEHET 2021 - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.05.10.


A kormány 3 százalékos GDP-csökkenést vár 2020-ra, majd jövőre gyors kilábalást, az Európai Bizottság sokkal pesszimistább. A német autóipar összezuhant, a debreceni BMW-gyár építését is elhalasztották. Vidéken lassan újraindul az élet, de a cégek még nagy bajban vannak. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

A koronavírus-járvány árnyékában elkezdte a kormány megtervezni a 2021-es költségvetést. Az már nem újdonság, hogy a parlamenti nyári szünet előtt akarják megszavaztatni a büdzsét, de most még azt sem igazán lehet tudni, másfél hónap múlva milyen állapotban lesz a gazdaság. Maga Orbán Viktor jelentette be, hogy a járvány miatt a 2020-as költségvetést áttervezik, az eredményt azonban nyilvánosságra sem hozták. Vagyis Magyarországnak jelenleg nincs olyan nyilvános költségvetése, amiről ne lenne egyértelmű, hogy már köze sincs a valósághoz. De legalább találtak 420 milliárd brüsszeli forintot gazdaságvédelemre.

De a héten közzétette a kormány a konvergenciaprogramot is. Az EU által elvárt középtávú gazdasági terv szerint a GDP idén 3 százalékkal csökkenhet, a hiányt pedig az ígértnél jobban elengedik, a GDP 3,8 százalékáig. 2021-re már 4,8 százalékos növekedést várnak, azaz a gazdaság gyors visszapattanását remélik. A munkanélküliség is megnőhet 5,6 százalékosra, ami ellentmond Orbán Viktor ígéretének, hogy három hónapon belül mindenkinek lesz állása. Az is kiolvasható a számokból, hogy GDP-arányosan évről évre kevesebbet költ a kormány az oktatásra és a nyugdíjakra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.