2020. május 3., vasárnap

HARMINC ÉVE A MI PÉNZÜNKBŐL, SZABADON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2020.05.03.



Kellemes vasárnap reggelt! Úgy fest, elkezdődött. Pontosabban folytatódik ártunk és ormányunk azon törekvése, hogy miként lehetne úgy kommunikálni valamit, hogy az belepasszoljon a győzelmi jelentések sorába. Én már azon is megütköztem kissé, hogy a KSH negyedéves halálozási statisztikájába csak a január és a február fért bele, a március valahogy kimaradt. Tegnap pedig mit látok a Portfólión:

Éppen a koronavírus-válság kirobbanása után váltak elérhetetlenné a fontos munkanélküliségi adatok, akkor, amikor a legfontosabb lenne, hogy tisztán lássuk ebben a helyzetet – erről panaszkodnak a Portfolio-nak a hazai kutatási élet szereplői.

Hát nem meglepő? Nem igazán. A kérdés csak az, hogy meddig óhajtják titkolni. Talán ennél is fontosabb kérdés, hogy megpróbálják-e, illetve hogy lehet-e manipulálni ezeket az adatokat, vagy csak késleltetni tudják a hozzáférést? Emlékszünk még arra, amikor a szegénységi statisztikát elkezdték formára farigcsálni? Először csak nem tették hozzáférhetővé a feldolgozáshoz szükséges részadatokat, aztán megváltoztatták a szegénységi küszöböt, így megfelezve a szegénységben élők számát. Ettől persze nem lett senki gazdagabb, de soha nem is ez volt a cél. Most valami hasonlóban törhetik a fejüket a munkanélküliségi adatokkal is, holott azok már eddig sem a napi valóságot tükrözték.

Holnaptól az ország nagyobb részén enyhítenek a kijárási korlátozásokon, kinyithatnak az üzletek és egyéb kereskedelmi egységek. Az életkorhoz kötött vásárlási idősáv nem változik, Budapest és Pest megyére az enyhítések nem vonatkoznak. Azt még senki nem tudhatja, ez a lépés fel fogja-e erősíteni a járványt, vagy az operett-törzs sikerrel ücsörög az ellaposodó görbén, már amennyiben a közölt adatok a valóságot tükrözték eddig, és azt fogják tükrözni a későbbiekben is. Ha a járvány csillapszik – remélem, így lesz – a nyomában járó gazdasági és mostanra már szociális válság aligha fog elmúlni olyan ütemben, hogy az ne okozzon egyéni tragédiákat. Az adatokkal való zsonglőrködés helyett ideje lenne, ha a kormány tenné a dolgát, ameddig még nem késő.

A propagandisták mindenesetre nagy erőkkel küzdenek most is, bár ennek egyre kevesebb olyan hatása lesz, amiből profitálni tudnak fideszék. Sőt, valójában ez a hatás már jó ideje csökken, távolról sem tudják ezek a portálok hozni azokat az eredményeket, melyeket elvárnak tőlük. De legalább jó sok pénzt emésztenek fel. Ahogy nézem, a pillanatnyi fő tevékenységük Karácsony Gergely lejáratása, Soros György legújabb pokoli tevének a kitálalása (de tálalás előtt még ki is találják ügyesen), úgyhogy ezekkel én most nem is foglalkozom, majd ők lejáratják saját magukat, ahogy általában szokták. Hollik István előkallódott valahonnan, ő a huszadik támadóvonal és azt szavalja, hogy Karácsony mondjon már le. Hogy mi a túrónak erőlködnek ezzel, azt nem is értem. Mostanában aligha lesz önkormányzati választás, tehát korai a kampány. Vagy azt remélik, hogy a főváros népe kaszára-kapára kap és elzavarja a főpolgármestert, majd testületileg a miniszterek elnökének színe elé járulnak, hogy nevezzen már ki valami jóféle fideszest főpolgármesternek? Erre kevés esélyt látok. Ha ezt akarták volna, nem buktatják meg Tarlós Istvánt, ő igazán jól szolgálta Orbánt. Ha azonban nem ez a cél, akkor micsoda? Elterelés? Miről akarják elvonni a figyelmet? Ha arról, hogy egyre többen jönnek rá arra, hogy hamarosan nem lesz miből kaját venni, és semmiféle segítségre nem számíthatnak, az állam gyenge, a kormány nem teszi a dolgát, akkor ez sem lesz egy sikeres projekt. Sem Sorost, sem Gyurcsányt, sem Karácsonyt nem tudja annyira gyűlölni a legvérmesebb szektatag sem, hogy az elnyomná a hasa korgását.

Tegnap a Fidesz és Áder János megünnepelte magát a Parlamentben. Azt ünnepelték (gondolom én), hogy harminc éve élnek közpénzből, és még mindig szabadlábon vannak. Én legalábbis így értelmezem a Harminc éve szabadon szlogent...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.