2020. május 7., csütörtök

HAT NAP KEVÉS VOLT, HOGY MINDEN TISZTÁZÓDJON AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN KÖTELEZŐEN ELŐÍRT PCR-TESZTEKRŐL

444.HU
Szerző: NEIBERGER ESZTER
2020.05.07.



Április 30-án levélben tájékoztatta Kásler Miklós humánminiszter az egészségügyi szakellátás intézményeit, hogy május 4-étől újraindíthatják a járványhelyzet miatt szüneteltetett, nem sürgős egészségügyi ellátásokat.

Az ehhez szükséges feltételeket még ebben a levélben közölte a minisztérium: az egyik legfontosabb szabály a járványügyi szempontból magas kockázattal járó ellátási formák igénybe vételére vonatkozik.


Azokat az ellátásokat, amiket az egyes szakterületekért felelős szakmai kollégiumok magas koronavírus-fertőzési kockázatúnak jelöltek megcsak negatív PCR típusú koronavírus-teszteredmény birtokában lehet igénybe venni.

Ez az a sokat emlegetett orr- és garatnyálkahártyából vett mintán végzett laborvizsgálat, ami a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának jelenlétét képes kimutatni a szervezetben.

Az ellátások pedig, amikhez egy ilyen teszten produkált negatív eredményre mindenkinek szüksége van, a levél tételes felsorolása alapján,a teljesség igénye nélkül:

- minden fül-orr-gégészeti vizsgálat vagy beavatkozás
- minden endoszkópos vizsgálat
- minden sugárterápiás beavatkozás
- számos fogászati beavatkozás
- de például a dialízis kezelés, vagy a hospice-palliatív ellátásban a maszkos lélegeztetés is.

Azzal kapcsolatban azonban, hogyan juthatnak hozzá PCR típusú koronavírus laborvizsgálathoz azok, akiknek az ilyen ellátások igénybevételéhez kell, napokig nem érkezett iránymutatás.

Pedig ez lényeges kérdés, a közegészségügyben ugyanis mindeddig csak koronavírus-gyanús esetekben végeztek laboratóriumi tesztet a hatóságok. Aki ennek ellenére szeretett volna laborvizsgálatot, az a magánegészségügyben, több tízezer forintos áron vásárolhatta meg azt.

Az egészségügy újraindulásának új szabályaival viszont megugorhat azok száma, akiknek teljesen tünetmentesen lesz szükségük PCR-tesztre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.