2020. május 11., hétfő

INGYEN NÉZHETŐ AZ EGYIK LEGJOBB TAVALYI MAGYAR DOKUMENTUMFILM

CINEMATRIX BLOG
Szerző: KB
2020.05.08.


Május 8. és 15. között ismét meghirdette 5+1 filmes akcióját a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete (MADOKE). Ezúttal A létezés eufóriája, A monostor gyermekei, az Ütős csajok, a Cooking History, a Besence Open és a Szél viszi érhető el egy hétig ingyenesen Magyarországon.

Az idén januárban megalakult Magyar Dokumentumfilmesek Egyesülete egyik célja, hogy népszerűsítse a dokumentumfilm műfaját, ezért már februárban egy hétre elérhetővé tettek hat magyar filmet (Gettó Balboa, Könnyű leckék, Nagyi projekt, Puskás Hungary, Drifter, Mignon). Mostani közleményükben azt írják: a filmeket több mint ötvenezren látták az akció ideje alatt.

Május 8-án, pénteken indul a MADOKE második akciója: megint 5 fesztiválkedvenc egész estés és egy rövid dokumentumfilmet tesznek ingyenesen nézhetővé egy hétig. A filmek az egyesület honlapján, a https://madoke.hu/ oldalon keresztül lesznek elérhetőek, forgalmazási okokból csak Magyarországon.

A következő filmekről van szó:

A létezés eufóriája (r.: Szabó Réka, 83 p., 2019)


2019 egyik legsikeresebb magyar filmje A létezés eufóriája volt, amelyet a Tünet Együttes vezetője, Szabó Réka rendezett. A film a 90 éves holokauszt-túlélő, Fahidi Éva és egy fiatal táncosnő színházi duettjének próbáin keresztül mesél meghatóan a traumákról, nőiségről és az öregedésről. A film Locarnóban elnyerte a Kritikusok Hete program Nagydíját, a Szarajevói Filmfesztivál Emberi jogi díját, a 16. Verzió Emberi Jogi Filmfesztivál magyar közönségdíját és a Legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmdíjat is. Interjúnk a rendezővel és kritikánk a filmről itt olvasható: ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.