2020. május 26., kedd

KERTÉSZ IGAZA: A TÖBBSÉG ALATTVALÓKÉNT ÉRZI JÓL MAGÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.05.26.Nyolc év után „sikerült” megint vihart kavarni Kertész Ákosnak. A Kossuth-díjas író – meg akarták fosztani ettől is – ezúttal hajlandó volt nyilatkozni portálunknak – egyszer már a hallgatást választotta inkább – és megerősítette azt, amit hajdanán az Amerikai Népszavában írt, hogy tudniillik véleménye szerint, a magyar nép genetikusan alattvaló.

Ha valaki vette a fáradtságot, és végigolvasta a száz hozzászólást az interjúhoz, lehet némi fogalma az indulatokról. Pedig Kertész némiképp finomított is a nyolc évvel ezelőtti mondandóján. No nem tartalmilag, inkább csak arra ügyelve, hogy azok is megértsék gondolatait, akik nem tudatosan értették félre őt. Most, a minap közölt interjúban így fogalmazott: történeti meghatározottságból adódóan, a (hosszú ideig feudalizmusban élő) magyar társadalom tagjainak kulturálisan meghatározott, jellegzetes viselkedése, hozzáállása a mindenkori hatalomnak való alárendelődés.

Emeljünk most ide egy másik írást, jelesül Gyurgyák János eszmetörténészét, aki egy évvel ezelőtt a Válasz online-on így beszélt: „Súlyos mentalitásbeli gondokkal küzd tehát a magyar társadalom. Itt ugyanis mindig erős volt az igazodási hajlam, jobb szó híján a ’jobbágyi’ mentalitás”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.