2020. május 1., péntek

MÁR EGY HÓNAPJA LÉNYEGESEN ROMLOTT A MAGYAROK ANYAGI HELYZETE A GENERALI FELMÉRÉSE SZERINT

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.05.01.


A Generali nemzetközi biztosítási cég 22 országban, többek között Magyarországon végzett reprezentatív felmérést azzal kapcsolatban, hogyan látja a lakosság anyagi biztonságát a koronavírus-járván és az azzal járó válság idején, valamint milyen hatások érték eddig – a magyarországi eredményeket a HVG ismertette.

A felmérés szerint a magyarok csaknem kétharmadának, 63 százalékának már márciusban csökkentek a bevételei a válság miatt.

Ráadásul négyötödük már április elején úgy nyilatkozott, tovább romolhat a helyzete, és mindössze egyharmaduk volt, akik nem éreztek lényeges változást korábbi anyagi lehetőségeikhez képest. A felmérésben megkérdezettek 31 százaléka dolgozik otthonról, 12 százaléka van fizetett szabadságon, 9 százaléka kényszerült fizetés nélküli szabadságra, 7 százaléka veszítette el az állását, és mindössze 33 százalékuk dolgozik változatlan módon.

Azonban akiknek március végén még nem változott a foglalkoztatásuk, szintén legalábbis részben borúlátók voltak: a megkérdezettek 78 százaléka szerint várható, hogy tovább romlik a helyzete a válság mélyülésével.

Mentális egészségüket a nyugdíjasok féltik leginkább – akiket Magyarországon különösen veszélyeztet az elmagányosodás, ami csak még súlyosabbá válik a távolságtartási szabályok és a kijárási korlátozások bevezetésével. A válság és a bezártság idején a társadalom valamennyi rétegének az általánosnál jóval súlyosabb mentális kihívásokkal kell megküzdeniük – és természetesen mint valamennyi válság, a jelenlegi is különböző mértékben érinti az egyes csoportokat, a magány pedig különösen veszélyezteti az idősebb korosztályt, ahogy arról a mentális egészséggel foglalkozó anyagunkban is beszámoltunk.

A felmérésből kiderült, hogy legnagyobb biztonságban a teljes állásban foglalkoztatottak érzik magukat, és nemzetközi összehasonlításban a negatív kilátások ellenére a magyarok szűk többsége, 51 százalékuk optimista a válsághelyzetben, és bizakodva várja a járvány végét – noha ez a legderűlátóbbak szerint is legkorábban nyár közepén esedékes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.