2020. május 5., kedd

ORBÁN ERDÉLYI MACHINÁCIÓI

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.05.05.


"Magyarországról alig leplezetten, feleslegesen és kevéssé bölcsen fenyegetik egy szomszédos ország megválasztott elnökét” – írja Lázár György a Hungarian Free Press portálon, az „Orbán eheti ellensége Klaus Ioannis román államfő” címmel leközölt írásában. A cikk megállapítja: „Orbán megosztó politikája lehetetlen helyzetbe hozza az RMDSZ vezetőit: ha nem szakítanak Budapesttel, a pártjuk eltűnhet, ahogyan Szlovákiában eltűnt az Orbán-barát magyar párt”. Az írás szerint, Budapest burkoltan azzal fenyegetőzik: kiadhatja az utasítást, hogy a következő választáson Ioannis ellen szavazzanak az erdélyi magyarok.

Carl Schmitt német fasiszta filozófus véleményét idézi a cikk: úgy látja: elvesztegetett idő, „liberális elképzelés” a politikát civilizált vita és tárgyalás útján folytatni. A politika ugyanis a harc színtere, és „a politikai ténykedést és motívumokat barát és ellenség közötti harcra lehet redukálni”.

„Az Orbán-kormány Schmitt eszméit követi, és az ellenségek állandó folyamára van szüksége” – írta a szerző. A múlt héten Donald Tusk volt a fő ellenség, most a román államfő az. A támadást Szijjártó Péter külügyminiszter indította, majd ezt egy egész sortűznyi cikk követte az Orbán-barát sajtóban arról, hogy Ioannis gyűlöli és nem tiszteli a magyarokat, és mondjon le. Orbán Viktor teátrálisan kijelentette, hogy soha nem hallott ilyen rettenetes megnyilvánulást Romániában, „még a legzavarosabb antidemokratikus időkben sem”. Nyomban elkezdett azonban visszafelé pedálozni azzal, hogy Ioannis tiszteletre méltó férfiú, aki kiáll a saját elvei mellett, és ő – Orbán – tiszteli Romániát és elnökét. „Ha kell, felveszi a kesztyűt, de nem javasolja, hogy fokozzák a helyzetet” – mondta.

A szerző szerint, ez pusztán a szokásos Fidesz-színház: heves személyeskedő támadások, majd Orbán bölcs szavai, és mosolygós fotó Ioannisszal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.