2020. május 9., szombat

TÖBB EZER VIZSGÁLATI MINTA TŰNT EL A HÉTEN A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT ADATAI KÖZÜL. MIT TITKOLNAK?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.05.08.


Közel négyezer vizsgálati minta tűnt el szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. Az adat egy cikk szerint azt bizonyította volna, hogy már március közepén tömeges lehetett Magyarországon a koronavírus jelenléte. Az év 11. és 12. hetében az egészségügyi intézmények ezerszámra kezdtek influenza vizsgálati mintákat küldözgetni a népegészségügyi központba – de kiderült, hogy más okozta betegeik tüneteit. Nem tudjuk, hogy mi, csak azt: a nyomokat utólag, a héten eltüntették. Kis életkép a magyar egészségügyből.

Olvasónk küldte lapunknak a Zóna nevű internetes oldal cikkét, amely szerint Már március első heteiben több ezer covid-19 beteg lehetett Magyarországon”. A szerző, bizonyos Bogár Zoltán egyebek mellett arra alapozta állítását, hogy az idei év 11-12. hetében hirtelen rendkívüli módon megugrott az influenzavizsgálatra küldött minták száma. A sosem látott mennyiségű anyagból pedig csak nagyon kevésről bizonyosodott be az influenzavírus jelenléte. Mi lehetett volna más, ha nem influenza, nyilván koronavírus! – fogalmazza meg a cikk állítását arra alapozva, hogy a WHO helyi irodavezetője is tömeges megbetegedésekről írt egy New York Times-nak kiszivárgott távirat szerint, és Kínában hasonló folyamatok zajlottak az új koronavírus-járvány elején. A hatóságok még tagadták az új vírus létezését, miközben az influenzatesztek száma jelentősen megnőtt.

Lehet-e ebben valami? – kérdezte olvasónk. Kézenfekvő ötletnek látszik, ha egyszer az új koronavírus tünetei összetéveszthetőségig hasonlítanak az influenzára (magas láz, felsőlégúti vagy bélrendszeri panaszok), akkor nézzük meg, hogyan alakult az inlfuenza gyanújával orvoshoz fordulók aránya. Jelzésértékű lehet az is, milyen arányban szűrték ki közülük influenzára az embereket. Kikerestük hát a Nemzeti Népegészségügyi Központ 12. heti influenzajelentését, és tényleg azt találtuk, hogy ugyan az orvoshoz fordulók száma jelentősen csökkent, a 12. héten mégis nagyon sok mintát küldtek be a népegészségügyi központba a 2019-es év 12. hetéhez képest. Érdekesnek tűnt hát végigbogarászni az influenzajelentéseket, mikor ugrott hirtelen ilyen nagyon a vizsgálati minták száma. Csak márciusban?

Vagy esetleg nálunk is itt lehetett már a koronavírus februárban vagy januárban, ahogy az olaszoknál vagy a svédeknél, csak éppen influenzának hittük?


Az újságírót ilyenkor elkapja a kutatási hév, nekiáll az adatokból táblázatokat gyártani, hogy lássa a trendeket. Végignéztük az évet az első héttől a tizenegyedikig, de nem találtunk semmi érdekeset: heti 100-200 között beküldött minta, az esetek 30-50 százalékában influenza. Semmi izgalom. Tehát a csak a március 15-i héten robbantak be a számok – gondoltuk, és ismét kinyitottuk a 12. hétről szóló jelentést. Elsőre úgy gondoltuk, káprázik a szemünk, mert egészen más adat szerepelt az NNK honlapján, mint egy órával korábban. Eltűnt a vizsgálatok tömege. Félrenéztük volna az elején? Azután a Wayback Machine (archivált weboldalak visszakereső és megjelenítő felülete) segítségével a két eredeti táblázatot is sikerült lementenünk a világhálóról.

Így néz ki az új jelentés:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.