2020. május 30., szombat

TÖBBSZÖRÖSEN TITKOS A KORMÁNY BUDAPESTI FEJLESZTÉSI TERVE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2020.05.30.


A Budapest Fejlesztési Központ közérdekű adatigénylésünket elutasította, így nem ismerhetjük meg a főváros 2030-ig szóló kormányzati tervei. A Vitézy Dávid vezette kormánycég döntés-előkészítési anyagnak minősítette a tervet, amelybe októberi megválasztása óta Karácsony Gergely főpolgármesternek sem engednek betekintést, aki pedig akár meg is vétózhatja annak elfogadását.

A Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) Zrt. az elutasítást arra alapozza, hogy a dokumentum nyilvánossá tételéhez előbb a kormány és a fővárosi önkormányzat jóváhagyó döntésére van szükség, de ezeket is megelőzi a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának (FKT) véleményezése. Utóbbi során a dokumentumok tartalma változhat – magyarázta a titkosítást a BFK, amely azt nem hozta tudomásunkra, hogy az FKT mikor fog tárgyalni róla. "Tekintettel arra, hogy ezidáig a Terv FKT elé terjesztésére, az FKT részéről történő véleményezésre, ezt követően pedig sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a Kormány döntésére nem került sor, a jelenleg rendelkezésre álló dokumentumok kizárólag döntés-előkészítő anyagnak tekinthetők" – közölte a BFK.

Mint azt megírtuk, az anyagot a főpolgármesteri hivatal sem láthatta ez idáig, betekintést se kapott BFK-tól, véleményét nem kérték; legalábbis, amióta Karácsony Gergely a főpolgármester, ez a helyzet – közölte megkeresésünkre városháza. Annak ellenére sem tájékoztatták a főpolgármestert a tervről, hogy ő kérte annak megismerhetőségét.

A BFK minden irányból elzárta lapunk elől a terv hozzáférhetőségét. Azt írták, azért sem kaphatjuk meg, mert az adatkérésünk hiányos, nem határoztuk meg, milyen formában kérjük. Ezen az érven azért hökkentünk meg, mert az adatkérésben leírtuk, hogy elektronikus másolatban szeretnénk megkapni. A BFK ugyanakkor megnyugtatott, adatkérésünk abban az esetben sem lenne teljesíthető, ha a kért dokumentumok nem minősülnének döntést megalapozó iratnak. A BFK arra hivatkozva is elutasította a terv átadását, hogy nem rendelkezik a szerzők döntésével annak nyilvánosságra hozataláról. Ehhez kapcsolódva vitte be a BFK a végső csapást adatkérésünkre: megtehetné, hogy a dokumentum közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatait felfedje, ám ennek módja a személyes megjelenést igényló betekintés lenne, amelyre azonban a pandémiás veszélyhelyzet miatt nincs lehetőség – technikai okokból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.