2020. május 2., szombat

TÚLTERHELT, ALULFINANSZÍROZOTT ELLÁTÁS VÁR A KÓRHÁZBÓL HAZAKÜLDÖTTEKRE

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.05.02.


- Sorra jelennek meg az önkormányzatoknál azok a fekvőbetegek, akiket kórházból küldtek haza. Többnyire házi segítségnyújtást kérnek, ami normális időszakban is kötelező szolgáltatás.

- A gondozók egyelőre bírják a terhelést, de hamarosan visszaüthet, hogy a házi segítségnyújtás is egy rosszul szervezett, alulfinanszírozott terület.
- A sokszor pelenkázásra, fürdetésre szoruló idősek ellátása fertőzésszempontból kockázatos, a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis csak április végén tette közzé az erről szóló útmutatóját.
- Közben a településeknek a járvány miatt otthon maradt idősekről is gondoskodniuk kell.

Az önkormányzatok már érzik a nagy kórháziágy-felszabadítás következményeit, legalábbis erről számoltak be nekünk az ország három különböző pontjáról. A budapesti 8. kerülettől két hét alatt tizenketten kértek segítséget a kórházból hazaküldött rokonuk gondozásában. Majdnem mindnyájan fekvőbetegek, öten stroke miatt kerültek kórházba, és van köztük pszichiátriai beteg is.

A Komárom-Esztergom megyei Oroszlányban is több ilyen esetről tudnak, legutóbb éppen egy idős beteg rokona jelentkezett az önkormányzatnál. Negatív koronavírusteszt nélkül bocsátották haza, pedig Laczkovics Irén, a szociális szolgálat vezetőhelyettese szerint így nem lehet biztonsággal vállalni a gondozását. Ráadásul katéterezésre szorul, ami szakápolási feladat, szociális gondozók nem is végezhetik. „Nem tudom, mi lesz a katéterével” - mondta, olyanokról viszont nem tud, akiket „nagyon rossz állapotban hoztak volna haza”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.