2020. június 8., hétfő

A BUDAPESTIEK NEM HÜLYÉK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.06.08.


...2019 végén 80 milliárd forint volt Budapest adóssága, ami az akkori vélemények szerint később még a 120 milliárd forintot is elérhette. Ez több okra is visszavezethető, amelyek közül a legfontosabb talán az, hogy a főváros éves költségvetése a korábbi 500 milliárd forintról 300 milliárd alá esett, mivel a kormány elvonta Budapest forrásait. A legtöbb értéket elvették tőlük, ezzel abba a helyzetbe hozva őket, hogy csak hitelből tudják fenntartani magukat. Még Tarlós István egykori fideszes polgármesternek sem ment az, hogy többlettel zárja az utóbbi éveket, hiszen ez szinte lehetetlen a jelenlegi körülmények között. A főváros fenntartása drágább, mint amennyi bevételt meghagytak a költségvetésben, ezzel lehetetlenné téve a helyzetet.

De ha ehhez még hozzáadjuk azt is, hogy 2019-ben futott a 300 milliárdba kerülő Liget-projekt, a 80-120 milliárdos költségvetéssel épülő népligeti kézilabdacsarnok, vagy épp a Csepel-szigetre álmodott olimpiai stadion és olimpiai falu, ami önmagában 500 milliárdos terv. De épültek még stadionok és egyéb, teljesen fölösleges épületek is, amelyekről még jóval Karácsony megválasztása előtt döntött a kormány. Ordas hazugság az tehát, hogy többlettel vette volna át Karácsony a fővárost, de még ha így is lett volna, az mire lenne magyarázat? Ha többlettel rendelkezik, akkor jogos több száz milliárd forint elvétele a következő években, mondvacsinált okokkal? Teljes mértékben érthetetlen az, amit a kormány művel, hiszen ezzel nem fognak mást elérni, mint az emberek felháborodását, ami nem feltétlen lesz egyenlő a Karácsonnyal szembeni elégedetlenséggel.

Akik ugyanis rá szavaztak, képesek arra, hogy értelmezzék a híreket, tehát azt is megértik, hogy a főváros költségvetésének megnyirbálásához Karácsonynak semmi köze sincs. Tehát ha elfogy a pénz a főváros kasszájából, az nem Karácsony felelőtlen gazdálkodásának, hanem a kormány döntésének köszönhető. Azzal viszont, hogy a fővárost megbüntetik, még egy darázsfészekbe is belenyúlhatnak. Az új főpolgármester ugyanis nem fél attól, hogy nyílt lapokkal játsszon, amire a Fidesz nem számított a polgármestersége elején. Azt hitték, hogy egy tesze-tosza, félénk politikussal lesz dolguk, akit majd könnyen lesöpörnek a színről. Tévedtek és véleményem szerint akkor is tévednek, amikor azt hiszik, hogy következmények nélkül szüntethetik meg az önkormányzatiságot Magyarországon...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.