2020. június 2., kedd

A MAGYAROK 84 SZÁZALÉKA SZERINT „MAGYAR AZ, AKINEK FÁJ TRIANON”

QUBIT
Szerző: Qubit.hu
2020.06.02.


Mit tud az anyaországi magyar társadalom a száz évvel ezelőtt megkötött trianoni békeszerződésről, annak vélt vagy valós előzményeiről, illetve következményeiről? Milyen ismeretei vannak a határon túli magyar közösségekről? Ezt vizsgálták abban az országos telefonos közvélemény-kutatásban, amelynek egyik szervezője az MTA Lendület Trianon 100 Kutatócsoport volt. 

A felmérés szerint a magyarok 94 százaléka igazságtalannak és túlzónak tartja a békeszerződést – írta kedden, a szerződés századik évfordulója előtt két nappal a Magyar Tudományos Akadémia. A több mint ezer fős, a magyar felnőtt lakosságra nézve reprezentatív felmérés részletes eredményei itt olvashatók.

A felmérés tanúsága szerint a magyarok kifejezetten érdeklődnek a történelmi kérdések iránt: a megkérdezettek 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább vagy nagyon érdekli a történelem. A trianoni békeszerződés körüli történelmi eseményekre négyből három megkérdezett kíváncsi, így ez az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó időszak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.