2020. június 14., vasárnap

A SZÚRÁS BIZTONSÁGA – FLECK ZOLTÁN: INDULATI BŰNCSELEKMÉNYEK ESETÉN NINCS VISSZATARTÓ EREJE ANNAK, HA KEMÉNYEBBEK A TÖRVÉNYEK

168 ÓRA
Szerző: ÁRPÁSI BENCE
2020.06.14.


Egyre több késes gyilkosság történik Magyarországon. Ez komolyan megrengeti az emberek biztonságérzetét is. Hogyan lehet visszaszorítani az erőszakos esetek számát? Szakértőkkel kerestük a válaszokat.

Szinte még fel sem ocsúdtunk a Deák téri kettős gyilkosságból, újabb tragédiáról érkezett hír: egy 18 éves fiatal szinte minden előzmény nélkül halálra késelt egy idegen férfit Gyulán, majd a legjobb barátját is életveszélyesen megsebesítette. Különösen sokkoló a történet annak fényében, hogy a fiatal felnőtt rendészeti szakközépiskolában tanult, és rendőr akart lenni.

Ez persze csak egy eset a sok közül. Lassan minden hétre jut egy gyilkosságról szóló tudósítás. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón a 168 Óra kérdésére, a belügyminisztériumi statisztikákra hivatkozva azt mondta, az éves kitekintés nem támasztja alá, hogy több emberölés történt volna. Ezt a közlést erősítik meg a rendőrségi adatok is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) által a 168 Óra részére megküldött adatokból kiderül, idén 44 esetben történt emberölés. 43 ügyben pedig már ismert a gyanúsított kiléte, csupán egy gyilkosságnál nem került még senki sem a hatóság látókörébe.


2015-ben 96
2016-ban 96
2017-ben 90
2018 -ben 78
2019-ben pedig 58

gyilkosság vált ismertté a hatóságok előtt.

"Kiemelkedően nem növekedett az emberölések száma az idei évben a többi évhez viszonyítva. Az elkövető és sértett viszonyában azonban jellemzően nőtt a hozzátartozók sérelmére elkövetett jogsértések száma." - jegyzi meg a rendőrség lapunknak megküldött tájékoztatásában...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.