2020. június 18., csütörtök

A VEVŐK MÁR KORÁBBAN ELTÖRÖLTÉK A NYUGDÍJAS IDŐSÁVOT? - SOKAN A MASZKOT ÁLCÁZÁSRA IS HASZNÁLHATTÁK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.06.18.


Véget ér a rendkívüli jogrend, és megszűnhet a 65 év felettiek vásárlási idősávja is. Az ezt megalapozó rendelet éjszaka már megjelent a Magyar Közlönyben. Összeszedtük, hogy jelenleg milyen gyakorlat tapasztalható ezen a téren. Van, aki azt állítja, a vásárlók már eldöntötték a kérdést.

Megjelentek a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet megszűnéséről és a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló jogszabályok (ezeket itt tanulmányozhatja) . Ez azonban még csak az első fázis, a kormánynak külön rendeleteket is kell alkotni. Egy jókora csokor már ezekből is megjelent az éjszaka. Ilyen módon törölhetik egyébként el az idősek külön vásárlási sávját, amit az utóbbi időben rengeteg kritika ért.

Körülbelül egy hónappal ezelőtt már erőteljes lobbizás indult a kereskedők részéről az idősebbeknek fenntartott vásárlási idősáv módosítására. Akkor az merült fel, hogy háromról két órára csökkentsék a 65 év felettiek vásárlására biztosított 9-12 óra közötti időt, szombaton pedig minden ilyen megkülönböztetés szűnjön meg. Azzal érveltek, hogy reggel (nyitástól 9 óráig) nagyon megnőtt az élelmiszerüzletek forgalma, és nem egy helyen sorállás alakul ki az arányos, biztonságosan elosztott bejutás érdekében. A bolti forgalom az ezt követő háromórás speciális szakaszban – amikor egyébként továbbra is jelentős lenne az értékesítés, főként a hét vége felé – látványosan csökken. Délben viszont ismét megindult fölfelé a látogatottság.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke. Juhász László az InfoRádiónak elmondta, lehetne enyhíteni, szűkíteni vagy akár meg is lehet szüntetni az időseknek szóló külön vásárlási idősávot. Feleslegesnek, sőt kontraproduktívnak tartotta az intézkedés fenntartását a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesületének elnöke. A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, Bubenkó Csaba a Magyar Nemzetnek azt fejtegette: mivel a munkavállalók nem járhatnak el hivatalos szervként, egyre nagyobb rajtuk a nyomás mind a tulajok, mind a vásárlók részéről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.