2020. június 17., szerda

AZ AMERIKAI ÁLOM

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: PETÉNYI JUDIT
2020.06.16.


Az lehetsz, ami csak akarsz lenni! Bármit elérhetsz, csak álmodd meg csak legyél kitartó és céltudatos! Ez a korlátlan lehetőségek országa, rajta, merj álmokat dédelgetni!

Ez a világ leggazdagabb, legdemokratikusabb országa! Itt lehetsz valaki, ha nagyon akarod. Itt csak a férgese vall kudarcot, de azokat nem is nézzük semmibe. A semmirekellők, ingyenélők ne várjanak alamizsnát, ingyen oktatást, egészségügyi ellátást, meg egyéb ilyen luxust! Dolgozzanak meg érte!

Itt a középosztályi életforma a norma. Szép család, kertes ház, autó a garázsban, pénz a bankban. Mi lehetne ennél könnyebb? Ha jól bánsz a pénzeddel és a nyugdíj megtakarításoddal korhatár előtt abbahagyhatod a munkát és utazgathatsz a világban.

Ha mindezt nem tudod elérni, akkor benned van a hiba! Hiszen itt demokrácia van és egyenlőség!
...
Valami azonban mégsem működik, még a fehér dolgozó rétegnél sem, pedig azok mindent megpróbáltak. Megálmodták a nagy álmot, úgy tettek, mintha már meg is valósult volna. Főiskolára mentek (el is adósodtak vele rendesen), megvették első autójukat, megházasodtak, ahogyan azt illik, dolgoztak és megvették az első házukat is. De az a fránya munka nem volt túlságosan vonzó és még a fizetés sem garantált. Persze legalább fizette az egészségbiztosítást, bár az önrészesedés is képes volt visszavetni a havi egyenleget. Aztán egyikőjük elvesztette a munkáját. Aztán a másikójuk is. Alkalmi munkák akadtak, de azok nem fizették ki a számlákat. A hitelkártyák kimerültek. Lassan, de biztosan a teljes elárverezés felé sodródnak.

Mit mond ilyenkor az Amerikai Nagy Álom kézikönyv? Ha nincs munka, költözz olyan helyre, ahol van! Költözz a nagyvárosba egy galambdúcba, robotolj azért, hogy a lakbért kifizethesd!

Ha “szerencséd” van, a munkád teljes munkaidőben annyit sem fizet, hogy elérhesd a minimumot és akkor jogosult vagy az ételjegyre is!

És mindezek után Te még mindig hiszel a mesékben! Hiszed, hogy ez mind a te hibád és lehetne ez másképp is. Te amerikai vagy! Még bármi megtörténhet!

Aztán eljött 2020 és vele a járvány. Tízmilliók veszítették el az állásaikat és azzal az egészségi biztosításukat, élték fel megtakarításukat hogy aztán képtelenség legyen a részleteket vagy az albérletet fizetni. Nincs többé munka, nincs ellátás, nincs segítség! Sehonnan! Bizonytalanság, kilátástalanság, tehetetlenség érzése kerekedik fölül. Kellemetlen, érthetetlen, hogy nem segíthetsz magadon! Most azonban igazán nem hibáztathatod magadat, othhon kellett maradni, a kormány megígérte, hogy gondoskodni fog a polgárairól. Azt azonban hiába várod! A munkahelyek 40 százaléka nem fog visszaállni. Ha megbetegszel, nem lesz, aki kifizesse a kezeléseket. Most milyen amerikainak lenni?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.