2020. június 19., péntek

AZ ÖNKÉNT VÁLLALT TÖBBLETMUNKA FELMONDÁSÁRA KÉRI TAGJAIT A MAGYAR ORVOSI KAMARA

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.06.19.


A mai nappal a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megkezdi az önként vállalat többletmunka és külső ügyeleti vállalások felmondásának begyűjtését és ügyvédi letétbe helyezését – derül ki a szakmai érdekvédelmi szervezet közleményéből. Az orvosi kamara úgy fogalmaz, az akció célja, hogy

„a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel”.

A szervezet azt azonban reméli, hogy az ügyvédi letétbe helyezett felmondásokat végül nem kell élesíteni, mert már a gyűjtési időszakban sikerül megegyezni a kormányzattal az egészségügyi bérrendezésről.

A mostani kezdeményezés tehát gyakorlatilag egy érdekérvényesítési eszköz, amely az egészségügyi ellátási rendszer összeomlásának veszélyével fenyegetve próbálja rávenni a kormányzatot az orvosok javadalmazásának javítására. Az akcióra a MOK országos küldöttgyűlése 2019 novemberében adott felhatalmazást, ezt májusban a kamara Területi Szervezetinek Tanácsa határozatban erősítette meg.

Az önként vállalt többletmunka egy, az egészségügyre jellemző kuriózum: csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót” – fogalmaz a közlemény.

Az orvosi kamara arra emlékeztet, hogy egy kezdő orvos 900 forintos nettó alapbért, egy szakorvos pedig 1700 forintos nettó alapbért visz haza. Mindeközben az orvosokat jelentősen túldolgoztatják, akár heti 60-70 órát is lehúznak munkában.

A betegek és orvosok érdeke közös: a biztonságos betegellátás, ami azonban strukturális és financiális változtatások nélkül nem lehetséges. A célunk, hogy az önként vállalt többletmunka és a külső ügyeleti vállalások felmondásával felhívjuk a döntéshozók figyelmét az egészségügyi ellátórendszer sérülékenységére és a változás halaszthatatlanságára” – mondta dr. Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a MOK aktív résztvevője a belügyminiszter által életre hívott Bérrendezéi Munkacsoportnak, és üdvözli a kormányzat bérrendezés iránti elkötelezettségét.

Azok az orvosok, akik csatlakoznának a kezdeményezéshez, és ügyvédi letétbe helyeznék a túlmunka felmondását, ezen az oldalon találnak bővebb információt: https://mok.hu/tobbletmunka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.