2020. június 2., kedd

CSALNAK-E A VÁLASZTÁSOKON? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.06.02.


Nemzetközi lapszemlénk főszereplője - nem meglepetésre - Donald Trump, aki sokat tett azért, hogy az amerikai lakosság egyre kevésbé hisz a demokratikus és fair választásokban. Vajon az amerikai elnök igyekszik előremenekülni egy lehetséges vereség elől?

A nemzetközi média vezető témája ma reggel a legtöbb felületen az, hogy Donald Trump amerikai elnök a katonaság bevetését is kilátásba helyezte az Egyesült Államokban elharapózott erőszakhullám - rasszista gyökerű rendőri erőszakra adott, tömeges erőszakkal járó válaszsorozat - megfékezése érdekében.

Ez azonban a napi hírek világa, most lássunk egy másik cikket, amely szintén Trumpról szól.

Az amerikaiak fokozatosan elveszítik a választásokba vetett hitüket, ahogy Trump diszkreditálja a választási rendszert – írja a Los Angeles Times. Egy kutatói csoport, amely 2017 óta kíséri figyelemmel a választási rendszerbe vetett bizalom alakulását az Egyesült Államokban, a lap által ismertetett jelentésében arra jutott, hogy az elmúlt három évben – vagyis Donald Trump elnöksége alatt 60-ról 45 százalékra csökkent azok aránya, akiknek meggyőződése, hogy a választásokon nem csalnak. Márpedig az, hogy az emberek erőszakmentesen elfogadják a számukra akár kedvezőtlen választási eredményt is, a politikai rendszer létalapját jelenti – idézi a kaliforniai újság John Carey professzort, a kutatói csoport egyik társalapítóját.

A bizalmatlanságot, mint az a cikkből kiolvasható, alapjában véve maga az elnök szítja: folyamatosan azzal riogatja az amerikaiakat, hogy az ország választási szisztémája a csalások fortyogó katlanja, hogy a levélben történő voksolás gyakorlatának Amerikában a világjárvány miatt megfigyelhető terjedése nyomán ellophatják a levélszavazatokat, hogy tenyészik a szavazathamisítás, és hogy illegális bevándorlótömegek képesek túszul ejteni a választásokat. A Los Angeles Times úgy véli, Trump ezekkel az állításokkal – amelyek valóságtartalmát mindkét nagy párt választási szakértői elvetik - már arra az eshetőségre készül fel, ha netán elvesztené novemberben az elnökválasztást.

A múlt héten a Twitter vette magának a bátorságot, és egybevetette a valósággal Trump néhány állítását a kaliforniai választási rendszerrel kapcsolatban. A lépés felbőszítette az elnököt, aki a közösségi médiaplatform megbüntetésére irányuló, jogi szempontból felettébb kétes értékű utasítással reagált.

Trump olyanokat állít, hogy Kaliforniában „aki csak lélegzik”, szavazólapot kap, és hogy fiatal bűnözők a szavazástól távol maradók tömegeinek a szavazatát lophatják el, hamisított aláírással. A Los Angeles Times szerint azonban az államban olyan biztonsági intézkedések érvényesülnek, beleértve különleges aláírásazonosító rendszerek alkalmazását és a szavazólapok vonalkóddal ellátását, amelyek miatt Kaliforniában legendásan hosszú időbe telik a voksok összeszámlálása és a hiteles eredmény közzététele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.